Svaka teška 5.270 kg: Stiglo 7.000 tona cevi za Turski tok u Luku Novi Sad FOTO

Novi Sad -- Od ranog jutra u Luku Novi Sad i danas stižu tegljači koji vuku barže sa cevima za Turski tok, a dalje nastavljaju put za ŠajkaŠ, pa za Titel i dalje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Luka vrvi od radnika koji dočekuju barže, a procedura pre nego one budu pretovarene na kamione za dalji transport je rigorozna. Takva slika ponavlja se iz dan u dan, od kada su počeli da stižu kontigenti cevi za gasovod koji prolazi kroz Srbiju.

Do sada je u Luku stiglo, pretovareno i dalje transportovano oko 7.000 tona cevi, a do decembra, kada bi ovaj deo posla trebalo da bude završen, bić dopremljeno oko 50.000 tona cevi. Svaka cev teška je 5.270 kilograma, a dugačka 12 metara.

Svaku cev koja stigne u Luku, a pre nego bude pretovarena sa barži na kamione i transportovana dalje, ruski inspektori detaljno pregledaju. Ovo je samo jedan deo procesa, koji oslikava kako izgledaju pripreme za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju, dugog 403 kilometra.

Gasovod u Srbiju iz Bugarske ulazi kod Zaječara, proteže se do Kanjiže, a kod Horgoša izlazi u Mađarsku.

Trasu nacionalnog magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice, kojom će biti dopreman gas iz Turskog toka, projektovao je italijansko-srpski konzorcijum "Sajpem-Srbijagas", a pripremne radove obavljaju srpske firme.

Tri kompanije iz Italije i Nemačke, koje će biti glavni izvođači za ovaj deo gasovoda, biće angažovane i za njegov prolazak kroz reke Dunav i Tisu. Cevi će biti postavljene i ispod reka Crni Timok, Velika Morava i Tamiš.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Dok se radnici u Luci Novi Sad bave smeštanjem kontejnera i cevi, nekoliko desetina kilometara dalje, u Šajkašu, radnici bagerima i buldožerima ravnaju teren, pripremaju za postavljanje cevi, neke su već zavarene.

Osim u Šajkašu, pripremni radovi traju i na delovima ostalih deonica. Prva je od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Zrenjanina i četvrta od Gospođinaca do Subotice.

Građevinske dozvole dobijene su za treću i četvrtu deonicu, dok se za prvu očekuje da će biti izdata ovih dana.

Pripreme terena, od kopanja kanala do zavarivanja cevi, uveliko traju na još nekoliko lokacija u Srbiji. Očekuje se da i Bugarska počne gradnju svoje deonice u junu. Tamo trenutno rade na drugoj cevi gasnog interkonektora sa Turskom.

Agenciji za energetiku Srbije prošle godine stigao je zahtev "Gastransa" za izgradnju deonice Turskog toka kroz Srbiju.

U "Gastransu" 49 odsto vlasništva ima "Srbijagas" ima 49, a 51 ruski "Gasprom".

Agencija je u novembru preliminarno donela pozitivno rešenje u skladu sa srpskim Zakonom o energetici. Rešenje je usklađeno sa Trećim energetskim paketom Evropske energetske zajednice.

U finansiranju izgradnje nacionalnog magistralnog gasovoda akcionari "Gastransa" - "Srbijagas" i "Gasprom", učestvovaće sa 30 odsto, a ostalo će biti projektno finansirano.

Prema najavama, Turski tok kroz Srbiju trebalo bi da bude završen do kraja godine, a čitavom regionu, najavili su nadležni, obezbediće sigurnost u snabdevanju gasom.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

strana 1 od 219 idi na stranu