Evo kako je savladano problematično brdo u Grdeličkoj klisuri VIDEO i FOTO

Posle pet i po godina neimari su uspeli da savladaju najtežu deonicu auto-puta kodi spaja dva najudaljenija kraja Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Subota, 18.05.2019.

11:14

Evo kako je savladano problematično brdo u Grdeličkoj klisuri VIDEO i FOTO
Foto: Prva TV

Glavna arterija Koridora 10 je završena. A od večeras, autoputem voziće se od granica Mađarske i Hrvatske, do Severne Makedonije.

Na ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova. Regulisano je i šest kilometara korita Južne Morave.
Foto: Prva TV
Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra.Stručnjaci su saglasni da je izgradnja saobraćajnice kroz Grdeličku klisuru najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije. Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena. Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su pet i po godina.

Saobraćajnica je treba da se završi prošle godine. Međutim, klizište je pomerilo rokove i poskupelo radove. Na novoizgrađenu saobraćajnicu obrušilo se blizu 200.000 kubnih metara zemlje i kamena.

Građevinci su imali novi izazov: Ošistiti teren, stabilizovati zemljište i napraviti galeriju koja će zaštiti ovaj put.

Kako su neimari rešili ovaj problem, istražuje Prva TV.

Više u video-prilogu:
Foto: Prva TV

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: