Evo kako je savladano problematično brdo u Grdeličkoj klisuri VIDEO i FOTO

Vladičin Han -- Posle pet i po godina neimari su uspeli da savladaju najtežu deonicu auto-puta kodi spaja dva najudaljenija kraja Srbije.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Glavna arterija Koridora 10 je završena. A od večeras, autoputem voziće se od granica Mađarske i Hrvatske, do Severne Makedonije.

Na ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova. Regulisano je i šest kilometara korita Južne Morave.

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Priroda (ne)salomiva

Priroda na ovoj deonici, pokazala je posebno svoju ćud na Kosini 2, gde se obrušio deo brda .Gradjevinari su morali da izgrade galeriju sa 110 betonskih nosača, ugradjeno je 7.000 tona armature a uklonjeno 170.000 kubnih metara zemlje.Na Kosini 3, na klizištu koje je jedno od najzahtevnijih na ovoj deonici, iskopano je preko 500.000 kubnih metara zemlje.

Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra.Stručnjaci su saglasni da je izgradnja saobraćajnice kroz Grdeličku klisuru najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije. Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena. Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su pet i po godina.

Saobraćajnica je treba da se završi prošle godine. Međutim, klizište je pomerilo rokove i poskupelo radove. Na novoizgrađenu saobraćajnicu obrušilo se blizu 200.000 kubnih metara zemlje i kamena.

Građevinci su imali novi izazov: Ošistiti teren, stabilizovati zemljište i napraviti galeriju koja će zaštiti ovaj put.

Kako su neimari rešili ovaj problem, istražuje Prva TV.

Više u video-prilogu:

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

strana 1 od 219 idi na stranu