Sutra dan za istoriju: Posle 49 godina završen Panevropski koridor kroz Srbiju

Poslednja deonica autoputa na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju, u dužini od 26,3 kilometra u Grdeličkoj klisuri, biće otvorena sutra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 17.05.2019.

18:45

Sutra dan za istoriju: Posle 49 godina završen Panevropski koridor kroz Srbiju
Foto: Depositphotos, loriklaszlo, 13321058

Srbija će sa otvaranjem deonice auotputa u Grdeličkoj klisuri imati povezan autoput od severa do juga, na celoj trasi, od Batrovaca na granici sa Hrvatskom do Preševa na granici sa Makedonijom.

Na ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgradjena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova, ali i regulisano šest kilometara korita Južne Morave.

Sa otvaranjem tog dela Koridora 10 od Niša do Soluna će moći da se stigne za oko tri sata.

Istočni krak Koridora 10 od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada biće, kako je ranije najavljeno, potpuno završen za oko tri meseca.

Otvaranju autoputa kroz Grdeličku klisuru na južnom kraku prisustvovaće predseednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Vučić je najavio da će otvaranju celog južnog kraka Koridora 10 kroz Srbiju prisustvovati i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Kako je najavljeno iz Predsedništva Srbije, Vučić će na lokaciji Kosina 2 razgovarati sa predstavnicima izvodjača radova, a kod tunela Manajle sa predstavnicima diplomatskog kora, finansijskih institucija i izvodjača radova koji su radili na ovoj deonici.

Na Platou ispod mosta Vrla obratiće se gradjanima i označiti početak puštanja saobraćaja na južnom kraku Koridora 10.

Premijerka će kod petlje Predejane razgovarati sa predstavnicima izvodjača radova, predsednicima upravnih okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština i privrednicima ovog kraja, dok će se ministarka Mihajlović na lokaciji Momin kamen obratiti predstavnicima izvodjača radova i alpinistima.

Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru spreman je za otvaranje, a jedinstvenost te deonice može se izraziti različitim brojkama i podacima, uključujući činjenicu da je petlja Predejane jedina u Srbiji i na Balkanu cela na mostovskim konstrukcijama iznad reke.

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Madjarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRJ.
Foto: Depositphotos, loriklaszlo, 13321058
Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra.

Projekat gradnja autoputa u Grdeličkoj klisuri su finansirali zajmovima Evropska investiciona banka i delom Svetska banka.

Izgradnja auto-puta kroz Grdeličku klisuru je najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije. Na tim deonicama ugradjeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena

Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su šest godina.

Na toj deonici su izgradjena dva tunela, Predejane i Manajle, ukupne dužine 2,8 km, minirana su brda da bi se priroda ukrotila i "ispravljalo se" i korito Južne Morave.

Autoput kroz Grdeličku klisuru se sastoji se od dve manje deonice: Grdelica - Caričina Dolina oko 12 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km.

U Grdeličku klisuru ugradjeno je 560.000 tona asfalta, a ukupna dužina svih potpornih konstrukcija iznosi oko 15 km.

Priroda na ovoj deonici, pokazala je posebno svoju ćud na Kosini 2, gde se obrušio deo brda, pa su gradjevinari morali da izgrade galeriju sa 110 betonskih nosača, ugradjeno je 7.000 tona armature a uklonjeno 170.000 kubnih metara zemlje.

Na Kosini 3, na klizištu koje je jedno od najzahtevnijih na ovoj deonici, iskopano je preko 500.000 kubnih metara zemlje...

Tunel Manajle, trenutno najduži drumski tunel u Srbiji, dužine je 1.808 metara, a posle njega nailazi se na most Džemen do, čija je dužina 521 metar.

Takodje, o upravljanju svim bezbednosnim sistemima u tunelima brinuće tim tehničkih lica 24 sata 365 dana u godini u tehničko-operativnom centru.

Tu je i most Vrla dužine 645 metara koji je ujedno najduži i najviši most na južnom kraku Koridara 10 čiji je najviši stub visine 62 metra.

Most Vrla se proteže preko reke Vrle i državnog puta Vladičin Han - Surdulica.

Most je na 14 raspona dužine po 45 metara, koje savladava ukupno 140 nosača visine 2,20 metara, dužine 44 metra i težine od 87 tona svakog, što daje ukupnu dužinu svih nosača - greda od 6.160 metara i težinu od 12.180 tona.

Na tom mostu specijalna vrsta svetiljki omogućava million nijansi različitih boja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: