Počela izgradnja auto-puta od Preljine do Požege VIDEO

Od Čačka do Požege za 10 minuta! Tako će biti za tri godine kada se završi deonica auto-puta Preljina-Požega, dugačka 30,9 kilometara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.05.2019.

15:40

Počela izgradnja auto-puta od Preljine do Požege VIDEO
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Radovi na izgradnji ovog zahtevnog dela Koridora 11 počeli su danas. Izvođač je kineska kompanija CCCC (Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani), a rok za izvođenje radova je 36 meseci.

Vrednost radova je 450 miliona evra. Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Na svečanosti, prisutnima se obratio predsednik Aleksandar Vučić, koji se zahvalio kineskim graditeljima. Predsednik Srbije je ukazao na značaj izgradnje ove deonice auto-puta, a osvrnuo se i na zavretak drugih deonica na koridoru 11".

"Posle 70 godina čekanja, posle samo nekoliko godina, završavamo autoput Beograd-Čačak. Već oko Svetog Nikole očekujemo da za sat i deset minuta se putuje od Beograda do Čačka. A već za Vidovdan biće povezani Obrenovac i Čačak. Danas otvaramo radove na najtežoj deonici, koja će biti jednako teška kao Grdelica. Probijaće se čak 12 kilometara tunelskih cevi, kroz Jelicu", rekao je Vučić u Pakovraći.

Prema njegovim rečima, izgradnjom auto-puteva privlače se investitori, zidaju fabrike, otvaraju nova radna msta.

Podsećamo, deonica Preljina–Požega je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara. Auto-put od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd–Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH. Deonica Preljina–Požega će povezati Čačak, Lučane i Požege i dva okruga - Moravički i Zlatiborski, i važan je ne samo za brži razvoj tog dela Srbije, već i za regionalno povezivanje. Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Predsednik kineske kompanije CCCC, koja izvodi radove na deonici puta na Koridoru 11, Haj Lijang Sun rekao je da je njihova želja da auto-put E-763 postane put saradnje dve zemlje, put srpskog ekonomskog razvoja, prosperiteta i put ka boljoj budućnosti.

"Želimo da iskoristimo sve svoje prednosti i potencijale i napravimo najbolju organizaciju, obezbedimo najbolje planove i efikasno, i na naučnom principu utemeljeno, upravljanje projektom, da strogo ispoštujemo ugovorne obaveze i u planiranom roku uz najviši kvalitet radova završimo ovaj projekat", rekao je on na ceremoniji otvaranja radova na izgradnji deonice Preljina–Požega.

Kako je naveo, kineska kompanija je do sada u svetu u 157 zemalja gradila puteve, mostove i druge važne infrastruktrune projekte.

"Puteve koje smo gradili lokalno stavništvo od milja zove putem ka prosperitetu, motorom razvoja i mostom ka budućnosti", dodao je Haj.

Kompanija je, kako kaže, vremenom došla do koncepta da ako želimo razvoj, onda treba graditi puteve, ako želimo brži razvoj,onda treba raditi auto-puteve. "Ako želimo još brži razvoj, onda ćemo raditi na novom Putu svile", dodao je on.

Zahvalio je srpskoj vladi na ukazanom poverenju i obećao da će CCCC dati sve od sebe da se kvalitetno realizuje ovaj važan projekat za Srbiju.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da veliki broj građana koji su došli na ceremoniju otvaranja radova pokazuje koliko je važan auto-put za građane. "Uverena sam da će kineska kompanija uložiti sve svoje napore da uz pomoć i podršku Srbije izgradi najsigurniji i najmoderniji put", rekla je Čen.

Ona je podsetila da je u Pekingu pre 22 dana uspešno završen forum "Pojas i put" na kojem su predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić postigli važne dogovore za produbljivanje sveobuhvatnog partnerstva dve zemlje i za jačanje saradnje u okviru inicijative "Pojas i put".

Ona je naglasila da će Kina, bez obzira na to kakvim je pritiscima izložena, nastaviti svoje otvaranje prema svetu i da će nastaviti da podržava princip saradnje koji će voditi ka zajedničkom rastu i prosperitetu.

Navela je da je CCCC jedna od prvih većih kineskih kompanija koje su ušle na srpsko tržište i tržište Centralne Evrope, koja je izgradila i prvi most u Zapadnoj Evropi - most Zemun–orča. Istakla je da je ta kompanija nadležna i za projekat izgradnje deonice od Surčina do Obrenovca i da se očekuje da i taj put bude izgrađen pre zadatog roka. "Kvalitet, tehnologija, efikasnost i profesionalizam u radu su postali dobro poznati širom srpskog društva", rekla je Čen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: