MMF hvali Srbiju: Odlični rezultati u privlačenju stranih investicija

Beograd -- Predsednica Vlade Ana Brnabić i šef Misije MMF Jan Kes Martejn razgovarali su danas o sprovođenju i efektima aktuelnog savetodavnog programa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/JIM LO SCALZO
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

To su reforma Poreske uprave, reforma plata, nastavak reforme javnih preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, oni su razgovarali o donošenju fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija i nastavak sprovođenja strukturnih reformi.

Premijerka je rekla da je najveći rast u prvim mesecima ove godine zabeležio sektor građevinarstva i on iznosi više od 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Šef misije MMF Jan Kes Martejn je pohvalio odlične rezultate u vezi sa stranim direktnim investicijama, koje su ove godine u prva četiri meseca iznosile 1,2 milijarde evra, što je bolji rezultat nego prošle godine.

Potrebno je stvoriti više fiskalnog prostora za veće ulaganje domaćeg privrednog sektora, istakao je, što bi znatno povećalo rast BDP-a i ojačalo privatni sektor.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno više raditi na sprečavanju odliva stručnog kadra iz Srbije, što je prema rečima šefa misije MMF-a zajednički problem za sve države regiona, stoji u saopštenju za medije.

strana 1 od 219 idi na stranu