Takse skupo koštale i Kosovo; Slovenci, Turci i Izraelci trljaju ruke

Takse od 100 odsto koje su prištinske vlasti prošle godine uvele Srbiji i BiH uticale su na rast domaće proizvodnje i zapošljavanja, kažu kosovski proizvođači.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.05.2019.

10:29

Takse skupo koštale i Kosovo; Slovenci, Turci i Izraelci trljaju ruke
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Sa druge strane, iz Instituta za napredne studije GAP tvrde da su korist najviše imale Slovenija, Turska i Izrael.

Izvršni direktor Kluba proizvođača Kosova Astrit Panđa je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao da su domaći privednici uspeli i da prošire tržište, povećaju obim proizvodnje ali i broj zaposlenih.

"Informacije koje imamo iz proizvodnog sektora pokazuju da postoji porast u građevinarstvu, prehrani i u drugim sektorima. Postoje mnoge kompanije koje su počele da rade u tri smene. Mnoge kompanije su prijavile našem klubu da su povećale broj zaposlenih. I uvoz kapitalnih investicija, mašina i ostale opreme za proizvodnju povećan je za 17 odsto u poređenju sa prošlom godinom", kazao je Panđa.

Kako je istakao, osim porasta domaće proizvodnje, mnogo proizvođača je naručilo dodatne kapacitete kako bi zadovoljili povećane zahteve tržišta.

S druge strane, Institut za napredne studije GAP objavio je izveštaj u kojem stoji da domaći proizvođači nisu uspeli da iskoriste mogućnosti posle uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH onako kako je očekivano. Prema tom izveštaju, podaci ne pokazuju na ubrzani rast prerađivačke industrije na Kosovu, bilo u obimu proizvodnje ili stvaranju novih radnih mesta.

Najveće koristi, kako se navodi, imale su Slovenija, Izrael i Turska, koje su uvećale izvoz na Kosovu.

I podaci Kosovske agencije za statistiku ukazuju da je izvoz Srbije na Kosovu u martu prošle godine iznosio 36 miliona evra, a u martu ove godine 535.000 evra. Slovenija je u martu prošle godine izvozila robu u vrednosti od preko pet miliona evra, a u martu ove godine preko osam miliona, dok je Turska prošle godine izvezla na Kosovo 24 miliona evra, a ove godine 38 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: