"Grdelica je građevinsko remek-delo"; Počinje gradnja auto-puta Preljina-Požega

Beograd -- Auto-put na Koridoru 10 gotov je od Beograda do makedonske granice, otvara se u subotu, rekla je gostujući u Jutarnjem programu TV Prva Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug, B92, Prva TV
Podeli
Screenshot/Prva
Screenshot/Prva

Ona je istakla da to znači da je južni krak gotov i nema više magistralnog puta, kao i da se sada od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom stiže za tri i po sata, bezbedno auto-putem.

"Samo deo kroz Grdelicu koštao je blizu 400 miliona evra, jer to je najteže gradilište u Evropi", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je "teško kada se nasledi mnogo problema, ali Grdelica je građevinsko remek-delo".

Ministarka je najavila da gradnja Koridora 11 počinje sutra na deonici Preljina-Požega, kao i da će ta investicija koštati 450 miliona evra, za 36 kilometara auto-puta, a finansiraće se iz kineskog kredita. Tu deonicu gradiće kineska kompanija a sastoji se jednom trećinom od mostova i tunela. Predviđeno je da radovi traju dve i po godine. Beogradska obilaznica do Pančeva trebalo bi da bude gotova za 3-3,5 godine, kazala je Mihajlovićeva i podsetila da i na nju čekamo već 30 godina.

Koridor 10 je veza sa Evropom, prvi evropski koridor koji u potpunosti prolazi kroz Srbiju, naglašava ministarka građevinarstva.

"Bilo je mnogo važno da to završimo pre sezone", kazala je Mihajlovićeva.

"Koridor 10 je počeo da se gradi 1970. godine. Radovi na južnom kraku počeli su nakon 2000. godine, da bi konačno 2019. godine bio završen. Samo radovi u Grdelici su koštali blizu 400 miliona evra, ali moramo da znamo da je to najteže gradilište u Evropi", pojasnila je ministarka.

Kako kaže, do sada su stranci zaobilazili Srbiju, pa je pre četiri godine na Koridoru 10 bilo oko 36 miliona automobila godišnje, a da je već prošle godine bilo 56 miliona automobila.

"Već se zna da Srbija završava koridore i da smo najbrža ruta između istoka i zapada, severa i juga. Ova deonica je važna za Srbiju, za okruge, za investicije", naglasila je ministarka.

Prema njenim rečima, cena putarine na toj deonici auto-puta biće standardna.

strana 1 od 219 idi na stranu