"Srbija je sada zemlja u kojoj se lakše posluje i lakše nalazi posao"

Beograd -- Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prva četiri meseca 1,2 milijarde evra, rekla je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

To je rast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine i rezultat je boljeg poslovnog ambijenta, povoljnih finansijskih uslova i ubrzane realizacije infrastrukturnih projekata.

Priliv kapitala na finansijskom računu, u najvećoj meri po osnovu stranih direktnih investicija od preko milijardu evra od početka godine, pokrio je deficit tekućeg računa i rezultirao rastom deviznih rezervi.

"U srednjem roku očekuje se dalji rast izvoza i postepeno smanjenje spoljne neravnoteže", navela je Tabaković tokom današnje konferencije za štampu.

To se pozitivno odražava na kreditni rejting i premiju rizika zemlje, dodala je.

"Tome u prilog govori i sniženje premije rizika, merene indeksom EMBI, koji je početkom maja za Srbiju blizu svog istorijskog minimuma. To potvrđuju i ulaganja stranih investitora u državne hartije od vrednosti, o čemu svedoči uspešna realizacija na aukciji sedmogodišnjih dinarskih državnih hartija od vrednosti ovog meseca", navela je.

Srbija je, kako je istakla, sada zemlja u kojoj se lakše posluje i nalazi posao, a životni standard raste na održivim osnovama.

strana 1 od 219 idi na stranu