Rast srpskog izvoza premašio plan, nasuprot prognozi Evropske komisije

Izvoz Srbije u prva tri meseca 2019. je porastao 10,4 odsto, što je više nego što je planirano za celu godinu, izjavio je danas Milan Trajković iz NBS.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.05.2019.

13:08

Rast srpskog izvoza premašio plan, nasuprot prognozi Evropske komisije
Foto: Depositphotos/digitalgenetics

Zamenik generalnog direktora Odeljenja za ekonomska istraživanja i statistiku u Narodnoj banci Srbije je, na pitanje novinara kako komentariše to što je EK smanjila prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu sa 3,5 na 3,1 odsto, odgovorio da je glavni razlog za to njihova procena da će naš izvoz usporiti u 2019. godini.

"Revidirali su projekciju samo iz jednog razloga, a to je njihovo viđenje izvoza u ovoj godini, koje su smanjili sa oko 7,5 na šest odsto rasta u ovoj godini", rekao je.

Istakao je da je EK to uradila isključivo zbog opadanja tražnje i usporavanja ekonomske ekspanzije u Evrozoni.

"Mi to mišljenje ne delimo, i to podaci u prvom tromesečju potvrđuju. Mi smo u prva tri meseca imali rast izvoza robe i usluga, čak i u ovim uslovima, od 10,4 odsto, što je čak iznad onoga što očekujemo za celu godinu", dodao je Trajković.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je istakla da je robni izvoz u prvom tromesečju, iako je bio pod uticajem usporavanja eksterne tražnje i kvota na čelik, zabeležio rast zahvaljujući proširenju ponude po osnovu ranijih investicija, kao i ubrzanom plasmanu prenetih viškova poljoprivrednih proizvoda iz 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: