NBS optimistična: Inflacija ostaje niska, rast BDP-a biće 3,5 odsto

Narodna banka (NBS) danas je saopštila da ostaje pri proceni da će rast BDP-a biti 3,5 odsto, a da će inflacija i u naredne dve godine ostati niska i stabilna.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 15.05.2019.

11:23

Default images

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je na predstavljanju izveštaja o inflaciji kazala da će monetarna politika i dalje biti predvidljiva i dosledna u održavanju niske i stabilne inflacije u srednjem roku.

Ona je kazala da je međugodišnji rast potrošačkih cena u aprilu bio 3,1 odsto, uglavnom usled poskupljenja povrća i prošlogodišnje niske baze.

U narednim godinama centralna banka očekuje, kako je dodala, ubrzanje rasta BDP-a na četiri odsto i to na održivim osnovama, čemu doprinosi očuvana makroekonomska stabilnost.

"Ekonomski program daje snažne rezultate što se odražava na kreditni rejting zemlje i sniženje premije rizika", rekla je Tabakovićeva i istakla da se nada da će to potvrditi i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji su u poseti Srbiji.

Navela je da su krajem aprila bruto inostrane investicije u Srbiji iznosile 1,2 milijarde evra i za 14 odsto bile veće nego u istom periodu prošle godine.

"Srbija je zemlja u kojoj se lakše posluje i lakše nalazi posao, u kojoj životni standard raste na održivim osnovama. Potreban je nastavak strukturnih reformi, koje će podržati ekonomski rast, investicije, profitabilnost i zaposlenost", rekla je Tabakovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: