Počela isplata pomoći EU poljoprivrednicima

Novi Sad -- Srbija je u 2018. ostvarila izvoz na tržište EU vredan 1,3 milijarde evra, rekla je danas zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Stacmar.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: Depositphotos, IgorVetushko__204532634_
FOTO: Depositphotos, IgorVetushko__204532634_

To je i pokazatelj puta Srbije ka Evropskoj uniji, navela je.

Ona se sastala sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Proizvodi iz Srbije će biti još konkurentniji na evropskom tržištu nakon što su izmenjena četiri propisa u sektoru bezbednosti hrane, zajednički su zaključili.

"Ideja je da postanemo potpuno kompatibilni sa regulacijom Evropske unije u sektoru bezbednosti hrane, jer je to najsavremenije i najkompletnije tržište hrane na svetu. Ako imate tako uređen sistem, onda možete da trgujete s bilo kim na ovoj planeti", rekao je Nedimović.

Ministar je najavio da će za tri meseca biti akreditovana Laboratorija za bezbednost hrane.

Zahvalio je Delegaciji EU na podršci Srbiji na putu ka članstvu u EU, naročito u sektoru poljoprivrede, i to u sva tri poglavlja-poljoprivredne politike, bezbednosti hrane i ribarstva.

Podsetio je da je u toku realizacija IPARD projekta, da je 736 aplikacija u postupku, a da je počela isplata prvog evropskog novca poljoprivrednicima.

"To su prvi evropski novci koji su isplaćeni direktno na ruke poljoprivrednicima u Srbiji. To je jako važno u poljoprivredi i to je jedan simbolički gest koji oslikava odnose Srbije i Evropske unije", rekao je Nedimović.

strana 1 od 219 idi na stranu