"U infrastrukturu ove godine 5,2 milijarde €, a sledeće godine 3,5 milijardi €"

Vrednost investicionih radova na putevima i prugama ove godine će iznositi 5,2 milijarde evra, a sledeće godine 3,5 milijardi evra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2019.

16:33

Foto: Tanjug/ Mileta Mirèetiæ

Ovo je izjavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je novinarima u Vladi Srbije posle razgovora sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rekla da je građevinarstvo u prvom tromesečju imalo najveći doprinos, 13,1 odsto rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da će se tek narednih godina pokazati koliko infrastruktura utiče na rast BDP-a.

"Sa predstavnicima MMF razgovarali smo o završetku započetih projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi i reformama u preduzeću za železnički prevoz", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da "sa MMF ne postoje kritične tačke" i da je njeno ministarstvo uvek dobijalo pozitivno mišljenje od te institucije.

Ona je najavila da će u subotu biti pušten u saobraćaj južni krak Koridora 10 koji prolazi kroz Grdeličku klisuru, a na leto i istočni krak tog putnog pravca.

"U petak počinje da se gradi auto-put od Preljine do Požege, a na leto kreću radovi na Moravskom koridoru od Pojata do Preljine, a gradiće se i auto-put od Sremske Rače do Kuzmina, Ruma-Šabac i brza saobraćajnica Šabac -Loznica", rekla je Mihajlovićeva.

Ove godine, prema njenim rečima, pripremiće se i javni poziv za izgradnju autoputa Niš-Merdare-Priština.

Mihajlovićeva je rekla da se radi i na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice i rehabilitaciji pruga na jugu Srbije, jer "ako se Srbija ne poveže sa Grčkom, nema razvoja kargo saobraćaja".

Istovremeno će se, kako je rekla, nabavljati novi vozovi i poboljšavati usluga.

Direktor preduzeća Infrastruktura železnice Srbije Miroljub Jeftić kazao je da se radi rehabilitacija oko 320 kilometara pruga, od čega će 280 biti završeno do kraja godine, a novac je, posle više godina, obezbeđen iz sopstvenih izvora.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak rekao je da će se, pored rehabilitacije oko 100 kilometara puteva sredstvima iz kredita, za tu namenu potrošiti i 300 miliona evra od naplate putarine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: