Popović: Kineske IT kompanije žele da investiraju u Srbiji

Fužou -- Kineske kompanije koje se bave informacionim tehnologijama zainteresovane su za dolazak u Srbiju kako bi pokrenule svoju proizvodnju, ali i razvojne centre.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Aleksandar Plavevski
Foto: EPA-EFE/Aleksandar Plavevski

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji učestvuje na drugom Digitalnom kineskom samitu u Fudžou, razgovarao je sa predstavnicima više kineskih kompanija koje se bave telekomunikacijama, veštačkom inteligencijom i robotikom i, kako kaže, svi su veoma zainteresovani za dolazak u Srbiju.

U izjavi novinarima, Popović kaže da je Srbija evropska zemlja sa najviše kineskih investicija, a da se tek očekuju investicije u najnovije tehnologije, pre svega kroz Industrijski park u Borči, čija izgradnja će početi ove godine.

“Kinezi žele da iskoriste ono što je najbolje u Srbiji, a to je znanje naših inženjera. Srpsko znanje u saradnji sa kineskom tehnologijom može biti prekretnica u tehnološkom i industrijskom razvoju Srbije”, rekao je Popović.

Kaže da Kinezi cene ono što je Srbija uradila u izgradnji inovacione i digitalne infrastrukture i da se kod nas osećaju “kao kod svoje kuće”.

“Najveći doprinos tome dao je poslednji susret predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga u okviru konferencije 'Pojas i put', koja je održana u Pekingu”, rekao je Popović.

Ističući da Kina teži digitalizaciji svih sfera društva i da Srbija može mnogo da nauči od njih, Popović navodi da su kineski investitori koji će doći u Srbiju najbolji partneri u sferi digitalizacije i digitalnih tehnologija u svetu.

“Bilo je impresivno na samitu čuti planove Kine za budućnost, jer ta zemlja, koja je lider u inovacijama, već planira potpunu digitalizaciju države, trideset godina unapred”, rekao je Popović. On je naveo i da je jedini ministar iz inostranstva na samitu u Fudžou što, dodaje, ukazuje na veliko poštovanje koje Kina gaji prema Srbiji.

“Kinezi žele da nam pomognu, sve te investicije su od prvorazrednog značaja, a industrijski park u Borči im je veoma interesanatan”, rekao je Popović i dodao da je Kina, pored SAD, nesumnjivi lider u inovacijama.

strana 1 od 219 idi na stranu