Novina: Umesto gradske uprave, opštine će izdavati dozvole za objekte do 1.500 kvadrata

Usvajanjem zakona o glavnom gradu trebalo da se nadje na dnevnom redu Skupštine Srbije ovog meseca.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 05.05.2019.

09:49

Novina: Umesto gradske uprave, opštine će izdavati dozvole za objekte do 1.500 kvadrata
Foto: Depositphotos, potowizard, 26932425

Beograd će biti decentralizovan i imaće dve zone - gradsku i prigradsku, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Gradjani će završavati posao tamo gde žive, odnosno mnogo više će učestvovati u donošenju odluka", rekao je Vesić.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branku Ružiću je su, kako je rekao, "stali" iza ovog zakona i omogućili da se Beograd u budućnosti brže i bolje razvija.

Vesić je objasnio da će grad biti podeljen u dve zone, navodeći da će deset opština činiti gradsku zonu, a sedam prigradsku zonu.

"Sve opštine će imati veće nadležnosti, a prigradske će imati i veće od gradskih", rekao je Vesić i dodao da to najbolje pokazuje politiku gradske vlasti.

Gradske opštine će, po njegovim rečima, ubuduće izdavati gradjevinske dozvole do 1.500 kvadrata, a do sada je to bilo 800 kvadrata i vršiće legalizaciju do 400 kvadrata.

S druge strane, prigradske opštine će izdavati gradjevinske dozvole do 5.000 kvadrata i radiće legalizaciju do 3.000 kvadrata.

Vesić je rekao da će opštine morati da izvrše dodatnu decentralizaciju i da osnivaju uslužne centre.

Dobar primer je, kaže, Kaludjerica, u kojoj već postoji uslužni centar u kojem gradjani mogu da završe sve poslove bez odlaska u opštinu Grocka.

"Očekujemo da ovaj zakon bude tokom maja na dnevnom redu Skupštine Srbije. Kada parlament usvoji zakon, mi ćemo do kraja juna usvojiti novi statut, tako da bi primena počela tokom leta", rekao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: