Haos u Venecueli platiće i srpski vozači; "kad je neizvesnost, onda cena raste"

Geopolitička dešavanja se neće odmah odraziti na tržište Srbije kada je reč o cenama naftnih derivata, kaže Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta.

Srbija

Izvor: RTS

Četvrtak, 02.05.2019.

11:15

Haos u Venecueli platiće i srpski vozači;
Foto: Ensuper/Depositphotos

On, ipak, dodaje da, ako se geopolitički trendovi nastave, mogla bi se očekivati poskupljenja.

Radosavljević za RTS kaže da je tržište osetljivo i da su prognoze nezahvalne. Zbog napete situacije u Venecueli i uz američke sankcije, cena barela sirove nafte je dostigla 73 dolara, što je 40 odsto više u poređenju sa cenama krajem prošle godine. Skok cena crnog zlata pogađa ceo svet, a posebno evropsko tržište, koje je uvozno zavisno, pa tako i Srbiju. Od ukupne potrošnje nafte i derivata naša zemlja uvozom pokriva dve trećine.

Cene derivata na pumpama u Srbiji od februara već su porasle u proseku za šest dinara, a počela je da raste i cena gasa za automobile, koja je do sada padala.

Kada je reč o globalnim dešavanjima koja utiču na cenu nafte, kaže da u trenutku kada cene idu gore-dole svaki događaj može da poremeti cenu. Govorio je o navodima da bi Iran mogao da obustavi isporuke, o dogovoru OPEK-a, dešavanjima u Venecueli, kao i o najavama Rusije i Kine da neće poštovati embargo.

"Sve to nas stavlja u kontekst velike neizvesnosti, a kad je neizvesnost, onda cena raste", kaže Radosavljević.

Dodaje da se to, na sreću, neće odmah odraziti na tržište Srbije, jer se nafta kupuje na odloženi period i dogovara se unapred, a postoje i zalihe. Međutim, kako kaže, ako se trend nastavi, mogla bi se očekivati poskupljenja.

Geopolitičke tenzije ne samo da su uzburkale svetsko naftno tržište, već se skoro nije desilo da u istom trenutku ima ovoliko rizika koji kroje cenu barela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: