Sinidikalni protest u Beogradu: "Opet se borimo za tri osmice"

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u podne na sindikalnom protestu u Beogradu, zahtevajući da država poštuje prava radnika.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 01.05.2019.

12:59

Sinidikalni protest u Beogradu:
Foto: Depositphoto, vician, 16313687

Protest kod Doma sindikata na Trgu Nikole Pašića počeo je uz zvuke radničke pesme Internacionale, a učesnici nose brojne sindikalne zastave i parole.

Skup je organizovan pod parolom "Veće plate za ostanak i opstanak", jer kako je napomenuto, uz ovakve uslove rada sve više mladih ali i drugih radnika otići će u inostranstvo.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikalci danas u prilici da se opet bore "za tri osmice", odnosno za osmočasovno radno vreme i isto toliko odmora i kulturnog obrazovanja.

"Radniku u Srbiji perfidno se produžava radni dan, a smanjuju prava. Minimalna zarada nije dovoljna za opstanak", napomenuo je Orbović.

Planirano je da posle obraćanja govornika učesnici protesta krenu u šetnju do Spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija.

Okupljenima je podeljen letak sa porukom vladi da prestane sa promovisanjem Srbije kao zemlje jeftine radne snage, a traži se i da svako novo radno mesto bude ugovoreno, bezbedno i plaćeno.

Protest organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: