Sinidikalni protest u Beogradu: "Opet se borimo za tri osmice"

Beograd -- Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u podne na sindikalnom protestu u Beogradu, zahtevajući da država poštuje prava radnika.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphoto, vician, 16313687
Foto: Depositphoto, vician, 16313687

Protest kod Doma sindikata na Trgu Nikole Pašića počeo je uz zvuke radničke pesme Internacionale, a učesnici nose brojne sindikalne zastave i parole.

Skup je organizovan pod parolom "Veće plate za ostanak i opstanak", jer kako je napomenuto, uz ovakve uslove rada sve više mladih ali i drugih radnika otići će u inostranstvo.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikalci danas u prilici da se opet bore "za tri osmice", odnosno za osmočasovno radno vreme i isto toliko odmora i kulturnog obrazovanja.

"Radniku u Srbiji perfidno se produžava radni dan, a smanjuju prava. Minimalna zarada nije dovoljna za opstanak", napomenuo je Orbović.

Planirano je da posle obraćanja govornika učesnici protesta krenu u šetnju do Spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija.

Okupljenima je podeljen letak sa porukom vladi da prestane sa promovisanjem Srbije kao zemlje jeftine radne snage, a traži se i da svako novo radno mesto bude ugovoreno, bezbedno i plaćeno.

Protest organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.

strana 1 od 219 idi na stranu