Rokvić: Hormoni i stimulatori rasta zabranjeni, dozvoljeni nitrati i nitriti VIDEO

„Korišćenje hormona i antibiotika kao stimulatora rasta je u poslednje vreme zabranjeno“, kazao je za Prvu TV dr Nikola Rokvić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

13:24

Rokvić: Hormoni i stimulatori rasta zabranjeni, dozvoljeni nitrati i nitriti VIDEO

„Svaki proizvod prolazi kontrolu pre izlaska na tržište i zabranjeni sastojci ne mogu se naći u mesu“, dodao je Rokvić.

„Koke i pilići danas jesu duplo veći nego pre pola veka, jer su se poslednjih godina pojavili hibridi koji za kraće vreme daju više mesa“, kaže stručnjak iz Odeljenja za ispitivanje namirnica životinjskog porekla u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije.

Prema njegovim rečima, belo meso jeste dobra namirnica, jer tradicionalno gajenje pilića na livadi ne može da zadovolji tražnju.

Stavljanje nitrita i nitrata u prehrambene proizvode dozvoljeno je prema pravilniku o prehrambenim aditivima, u određenoj količini, kaže Rokvić, a kada se koriste antibiotici, mora biti zabeleženo da su se koristili jer je normalno da se koriste kada je životinja bolesna. Antibiotici imaju karencu, o kojoj se mora voditi računa, dodao je on.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: