Za spas sela: Tamo gde je najteže treba da se uključimo, ovo je početak

Sjajnim nastupom folklorne grupe, pred prepunom salom Doma kulture u selu Dubočane kod Zaječara, svečano je otvoren početak druge faze projekta Naše selo.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

13:25

Za spas sela: Tamo gde je najteže treba da se uključimo, ovo je početak
Foto: Delta holding

Prisutnima se obratio i predsednik Delta holdinga i idejni tvorac projekta čiji je cilj spas srpskog sela Miroslav Mišković.

On je podsetio da je nekada srpsko selo, koje danas nestaje, bilo osnov za razvoj Srbije i istakao da Delta tu hoće da pokaže na neke uzorne primere kako treba da izgleda srpsko selo.

"Mi kao društveno odgovorna kompanija smatramo da tamo gde je najteže treba da se uključimo. Pored ova dva sela, sigurno ćemo uključiti još neke delove Srbije i napraviti primer na koji način treba da se ugledaju druge kompanije, banke, a i država Srbija na koji način treba da pomogne razvoj sela, jer to znači i razvoj cele Srbije", rekao je Mišković.

Projekat Naše selo, u koji je uključeno 40 žitelja sela Dubočane i Mala Jasikova kod Zaječara, započet je edukacijom u oblasti stočarstva i voćarstva, finansiranja poljoprivredne proizvodnje, udruživanja i konkurisanja za sredstva iz domaćih i međunarodnih izvora. Meštani su imali i priliku da posete imanja Delta Agrara u Čelarevu i Staroj Pazovi.

Druga faza projekta tiče se primene naučenog u praksi i konkretnog razvijanja poloprivredne proizvodnje. To je faza u kojoj je za razvoj moderne poljoprivrede neophodno finansiranje, a uz Erste banku, prijatelja Našeg sela od samog početka, sve će biti lakše.

"Došli smo da pomognemo, sve troškove kamata ovih kredita snosiće Delta Agrar"

Foto: Delta holding
Predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić obznanio je prisutnima da je ova banka obezbedila povoljne kredite za 20 poljoprivrednih gazdinstava, u iznosu od približno 200.000 evra izražavajući nadu da će odobrenih kredita biti i više miliona evra.

"Nadam se da je ovo samo početak. Mi ovde nismo došli zajedno da bilo šta uradimo naopako bilo kome. Došli smo da pomognemo, a jedan od načina kako to možete da prepoznate jeste da je i kamatna stopa za sve korisnike ovih kredita nula odsto. Prema tome, nismo došli ovde da zarađujemo, došli smo da nešto zajednički uradimo i da pomognemo", rekao je Carić i naglasio da će sve troškove kamata ovih kredita snositi Delta agrar.

Da bi se u selu dobro živelo, nije dovoljan samo dobar rod. U skladu sa time, na otvaranju druge faze projekta Naše selo najavljena je i treća faza koja se tiče unapređenja kulturnog i društvenog života u Dubočanima i Maloj Jasikovi. Radi se ubrzano, pa su svi pisutni pozvani u Malu Jasikovu da već u septembru isprate đake u obnovljene i sređene učionice škole.

Pored predsednika Delta holdinga Miroslava Miškovića i predsednika izvršnog odbora Erste banke Slavka Carića, proslavi ulaska u drugu fazu projekta Naše selo prisustvovali su i zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić, predstavnik Privredne komore Srbije Veljko Jovanović, direktor sektora za razvoj usluga za poslovne korisnike kompanije Telekom Srbija Borko Crnogorac i drugi prijatelji projekta.

Ovom prilikom predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković i predsednik izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić potpisali su Memorandum o saradnji na projektu Naše selo, a više od 40 meštana sela Dubočane i Mala Jasikova dobilo je sertifikate o završenoj edukaciji, koje im je uručio vođa projekta Naše selo Milorad Sredanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: