VN: Nastavlja se trovanje pčela, u Valjevu stradalo 400 košnica

Ratari i voćari svake godine tretmanom useva otruju nekoliko stotina pčelinjih zajednica u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

12:55

VN: Nastavlja se trovanje pčela, u Valjevu stradalo 400 košnica
Foto: Thinkstock

Trovanje pčela u Srbiji ne prestaje! Tako je Odboru za zaštitu pčela SPOS, samo u poslednjih mesec dana, podneto više prijava protiv nesavesnih poljoprivrednika, pišu Večernje novosti.

Samo je na teritoriji Valjeva stradalo više od 400 pčelinjih zajednica, dok je u okolini Kovačice uginulo oko 130. Inspekcija je izašla na teren i uzela uzorke bilja i uginulih pčela.

Miloš Bogdanović, predsednik Odbora za zaštitu pčela kaže da su neki od pčelara zbog visokih troškova analize odustali od samog procesa.

"Bilo je trovanja i na teritoriji opštine Aleksinac i Barajevo, dok je u okolini Surčina, blagovremenom intervencijom, sprečeno tretiranje uljane repice u cvetu, čime je sprečeno trovanje pčela. Nikome nije cilj da se tuži sa voćarima i ratarima, jer smo mi na istom zadatku, pa zato apelujemo na sve poljoprivredne proizvođače da sredstva za zaštitu bilja upotrebljavaju u skladu sa Zakonom. Da to rade u večernjim satima", kaže Bogdanović.

Inače, pčele svojim oprašivanjem podižu prinose od 36 do 80 odsto. Samo jedna košnica u okruženju podiže prinos za 566 evra.

Kako je za Večernje novosti ispričao Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, naša zemlja je zabranila tretman semena suncokreta i kukuruza neonikotinoidima, jer postoji ozbiljna sumnja da oni ubijaju pčele.

Nažalost, kako kaže, javna je tajna da se u Srbiju uvoze velike količine nelegalnih neonikotinoida iz Ukrajine i Turske, pa se oni na crnom tržištu prodaju poljoprivrednicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: