APR pokreće likvidaciju 22.000 firmi, a evo šta je razlog

Beograd -- Agencija za privredne registre (APR) planira da pokrene postupak prinudne likvidacije nad oko 22.000 privrednih društava.

Izvor: Blic, M.A.
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prinudna likvidacija čeka privredna društve koja do kraja 2018. nisu podnela finansijske izveštaje za 2016. i 2017. godinu, piše Blic.

"Čim se završi izrada softvera, APR će pokrenuti postupak prinudne likvidacije nad oko 22.000 privrednih društava zbog nepodnošenja finansijskih izveštaja za 2016. i 2017. godinu. Trenutno smo na sajtu Agencije objavili obaveštenja društvima koja su ispunila uslove za pokretanje prinudne likvidacije", navode iz Agencije za privredne registre i dodaju da prijave šalju tužilaštvima.

Inače, izveštaji o poslovanju za statističke potrebe privredna društva moraju da predaju najkasnije do 28. februara, redovne izveštaje treba predati do 30. juna, a poslednji rok za konsolidovane izveštaje je 30. jul.

"Uz veće naknade, zbog neblagovremenog podnošenja izvestaja, finansijski izveštaji za 2018. mogu se predati najkasnije do 31. decembra 2019. godine", kažu iz APR-a.

Novi Zakon o privrednim društvima predviđa da je neizdavanje finansijskog izveštaja tokom dve uzastopne godine dovoljan razlog za prinudnu likvidaciju. Po isteku roka od 90 dana od objave obaveštenja firmama da su se stekli uslovi za prinudnu likvidaciju, ova preduzeća će po službenoj dužnosti biti brisana iz registra privrednih subjekata.

strana 1 od 241 idi na stranu