IT prioritet Vlade Srbije, raste broj učenika u informatičkim odeljenjima

Srbiji nedostaje 15.000 IT stručnjaka, a IKT sektor jedan je od najperspektivnijih sa godišnjim rastom izvoza od 20 odsto u poslednjoj deceniji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.04.2019.

13:43

IT prioritet Vlade Srbije, raste broj učenika u informatičkim odeljenjima
Foto: Thinkstock

Razvoj IT sektora jedan je od prioriteta Vlade Srbije.

Više od 800 učenika pohađa nastavu u specijalizovanim IT odeljenjima i time poveća kompetencije iz računarstva i informatike. Broj specijalizovanih IT odeljenja povećan je prošle školske godine skoro pet puta, na 44 odeljenja u 36 gimnazija širom Srbije.

Svi učenici koji žele da upišu specijalizovana IT odeljenja treba da se prijave od 13. do 17. maja u školi koju žele da pohađaju, a prijemni polažu 2. juna.

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada. Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti tih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici.

O tome kakva su iskustva sa interesovanjem đaka za IT struku i kako izgleda program, za TV Prvu govorio je direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: