Preduzetnički duh: Svakog dana u Srbiji 5 preduzetnika pokrene biznis

Za pet meseci meru poreskog oslobođenja početnika u poslovanju iskoristila su čak 802 preduzetnika.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.04.2019.

16:19

Preduzetnički duh: Svakog dana u Srbiji 5 preduzetnika pokrene biznis
Foto: Thinkstock

A za samo tri meseca preko portala i mobilne aplikacije prijavljena su 3.554 sezonskih radnika, a za devet meseci putem e-šaltera upućeno je gotovo 200.000 zahteva za upis u katastar.

To su podaci koji su danas predstavljeni na 13. godišnjoj skupštini NALED-a, na kojoj je u svečanom delu rečeno da svakog dana u Srbiji legalan biznis otpočne pet preduzetnika, 40 radnika bude angažovano i uredno prijavljeno na sezonskim poslovima, a elektronskim putem podneto je čak 730 zahteva za upis u katastar nepokretnosti.

U NALED-u ističu da brojevi ilustruju uspeh uvođenja poreskih podsticaja za početnike u poslovanju, pojednostavljenje procedure angažovanja sezonskih radnika i razvoja sistema e-šalter za upis u katastar, što predstavlja najveće unapređenje poslovnog ambijenta u 2018. godini.

"Put uspešnih reformi često kreće od privrede i lokalnih samouprava, tamo gde se zakoni sprovode u praksi. Kada u državi postoji političko vođstvo i sluh za ove inicijative, uz podršku međunarodne zajednice i udruženja poput NALED-a čija je uloga da povežu sve učenike u reformskom procesu i u upravljanju javno-privatnim dijalogom - rezultati ne izostaju i to potvrđuju podaci", izjavila je Stanka Pejanović, članica UO NALED-a i izvršna potpredsednica Grupe Gorenje.

Pejanovićeva je kao najznačajnije rezultate na unapređenju uslova poslovanja u 2018. godini istakla reformu katastra, uvođenje pojednostavljenja procedure za prijavu sezonskih radnika, reformu inspekcijskog nadzora, ukidanje pečata i poreske podsticaje za početnike u poslovanju.

Kako je dodala, na reformskoj agendi su sve zahtevniji zadaci, a NALED kao prioritet u ovoj godini nominuje smanjenje poreskog opterećenja rada, borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, reformu agrara i zdravstva, dalji razvoj digitalnih servisa radi smanjenja birokratije, kao i reformu sistema takse i naknada i ukidanje parafiskalnih nameta.

Na skupu je istaknuto da su mnoge reforme (građevinske dozvole, katastar, sezonski radnici) sprovedene nakon razmene znanja i iskustava sa zemljama regiona i ocenjeno je da bi tu praksu trebalo podsticati, u cilju ujednačavanja uslova za poslovanje na Zapadnom Balakanu, što bi Srbiju i okolne zemlje učinilo atraktivnijim u očima investitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: