Stranci će se lakše zapošljavati u Srbiji

Ministar za rad Zoran Đorđević, obrazlažući predlog izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca, da će biti pojednostavljeno zapošljavanje stranaca.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.04.2019.

14:29

Stranci će se lakše zapošljavati u Srbiji
Foto: Thinkstock

On naglašava da će zbog toga stranim investitorima bili olakšano ulaganje u našu zemlju.

"Ovaj zakon je pravi signal da je Srbija zemlja ubrzanog razvoja i da postoji zainteresovanost stranaca da rade njoj i investitora da investiraju", naglasio je Đorđević.

Podsetio je da je Zakon o zapošljavanju stranaca usvojen 2014. i da je već tada dao pozitivne efekte.

Kaže da je od početka njegove primene, od decembra 2014. do danas, Nacinalna služba za zapošljavanje izdala ukupno oko 33.160 dozvola za rad, novih i produženih.

Ministar je naveo da su otvorena prošle i pretprošle godine određena pitanja oko tog zakona u cilju pojednostavljenja procedura, izdavanja dozvole za rad i lakše primene propisa u praksi.

"Ovim trećim izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca doprinosi se efikasnijem postupanju nadležnih organa, zatim povoljnijem poslovnom okruženju i privlačenju stranih investicija".

Ovaj predlog zakona prate istovremeno i izmene i dopune Zakona o strancima, kojima se vrši pojednostalvjenje postupka prilikom pribavljanja odobrenja za privremeni boravac i preciziraju odredbe koje uređuju pribavljanje viza za duži boravak, kazao je Đorđević.

Na primer, dok je stranac još uvek u postupku pribavljanja vize za duži boravak po osnovu zapošljavanja i dok je još uvek u inostranstvu poslodavac može preduzeti aktivnosti pred NSZ u cilju izdavanja radne dozvole, napomenuo je ministar.

Predviđeno je, dodao je ministar, objedinjeno postupanje NSZ prilikom produženja radne dozvole za upućena lica i radnde dozvole za kretanje u okviru privrednog društva, kao i mogućnost izdavnja radne dozvole strancu kojoe je odobrena iviza za duži boravak po osnovu zapošljavanju.

Objedinjeno postupanje podrazumeva da se teret pribvljanja dokumentacije i drugo što je potrebno prebacuje na NSZ, čije je poslodavcu znatno olakšan postupak produženja radne dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: