Cinizam Prištine: "Takse donele ekonomsku dobit, porastao plasman robe"

Priština -- Prištinske institucije pohvalile su se podatkom koji, kako piše Zeri, ni najveći optimisti nisu mogli ni da zamisle.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Od uvođenje 100 odsto uvećanih taksi preokrenulo trgovinsku razmenu sa Beogradom tako da je plasman kosovske robe na trižištu centralne Srbije porastao za čak tri puta.

Zahvaljujući nametnutim taksama Priština je, precizira Zeri, tri puta povećala plasman robe na tržište centralne Srbije u odnosu na robu koja se iz Srbije plasira na kosovsku teritoriju.

Zeri konstatuje da takvu situaciju nisu mogli da zamisle ni najveći optimisti, a savetnik premijera privremenih prištinskih institucija, Haki Šatri, ocenuje da su nametnute uvećane takse na robu iz Srbije i BiH donele Prištini ekonomsku i političku korist.

"Zato ne planiramo ukidanje taksi dok Srbija ne ispuni uslove koje je vlada Kosova pomenula mnogo puta", naveo je Šatri.

Sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH Priština je uvela 21. novembra prošle godine i one su na snazi i danas uprkos tome što je Beograd nastavak dijaloga uslovio ukidanjem taksama, a potom su to isto u više navrata zatražile EU i SAD.

strana 1 od 241 idi na stranu