Kriza u fabrici "Zastava oružje": Sinidikati prete štrajkom

Kragujevac -- Ukoliko direktor fabrike "Zastava oružje" ne vrati predsednika sindikata Dragana Ilića na posao, biće organizovan zajednički protest radnika iz cele Srbije.

Izvor: Beta
Podeli

Agenciji Beta ovo je rečeno u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Kragujevca.

Predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu Jugoslav Ristić je rekao da je to zaključak Predsedništva SSSS na jučerašnjoj sednici.

Kazao je da je na tom sastanku izražena zabrinutost zbog otkaza predsedniku sindikata fabrike "Zastava oružje" i činjenice da to može svakome da se desi.

Ristić je rekao da "vrh" Samostalnog sindikata Srbije razmišlja i da zbog te situacije organizuje prvomajski protest u Kragujevcu, umesto u Beogradu.

Ristić je rekao da je do sada obavljen razgovor sa inspekcijom rada u vezi sa otkazom Iliću i premeštanjem većeg broja rukovodilaca članova sindikata na druga radna mesta.

Danas je i u pravno-formalnom smislu "aktivan" otkaz Iliću posle objavljivanja na oglasnoj tabli fabrike.

Direktoru "Zastava oružje" Mladenu Petkoviću juče je uručeno 1.500 potpisa radnika te fabrike koji od njega traže da poništi odluku o otkazu i Ilića vrati na posao.

Iliću je od utorka 9. aprila zabranjen ulaz u fabriku "Zastava oružje", ali mu je do danas bilo dozvoljeno da sindikalne aktivnosti obavlja u sali upravne zgrade van fabričkog kruga.

Otpušteni Ilić je u subotu otkazao najavljeni generalni štrajk oružara za juče, obavestivši radnike fabrike članove Samostalnog sindikata da u ovom trenutku ne treba nanositi štetu preduzeću kao i da je takav njegov stav rezultat odgovornosti prema radnicima i fabrici.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu