Potpisana dva memoranduma: Novi projekti Srbije i Mađarske

Subotica -- Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpisala je s ministrom za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslom Palkovičem dva memoranduma.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirčetić
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirčetić

Oni se odnose na nadogradnju železničke pruge između Subotice i Segedina i unapređenje rada brodske prevodnice na Tisi, saopštilo je to Ministarstvo. Memorandumi o rezumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za inovacije potpisani su u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici.

Tom prilikom, kako se navodi, potpisana je i Izjava o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Srbije i Mađarske, a potpisali su je premijeri dve zemlje, Ana Brnabić i Viktor Orban.

Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o nadogradnji železničke pruge između Subotice i Segedina omogućiće da se postojeća pruga Subotica-Horgoš-Segedin rekonstruiše na komercijalnu brzinu do 120 kilometar na sat, uz povećanje nosivosi pruge na 22,5 tona osovinskog pritiska.

Kao mogući izvor finansiranja za ovaj projekat označen je Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Mađarske i Vlade Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata, potpisan prošle godine, a procenjena vrednost radova je oko 58,8 miliona evra.

Mađarska strana planira da ovu prugu produži do grada Hodmezovašarhelj, a potom i do Bekeščabe prema istoku, odnosno Baje prema zapadu. Ova linija se može povezati s jedne strane s projektom brze pruge Beograd-Budimpešta, a s druge strane prema gradovima Kečkemet i Nađkereš u Mađarskoj, čime bi sistemom železničkih veza bilo povezano više od milion stanovnika Srbije i Mađarske.

Drugi memorandum, o unapređenju rada brodske prevodnice na srpskom delu reke Tise, omogućiće da se poveća prevodnica u sastavu brane kod Novog Bečeja.

"Cilj rekonstrukcije je da se omogući istovremeno prevođenje više od jednog broda, koliko dozvoljavaju gabariti postojeće prevodnice, u cilju povećanja saobraćaja ovom rekom na kojoj je Sporazumom Srbije i Mađarske iz 2017. plovidba otvorena za brodove svih država", navedeno je u saopšenju.

Dodaje se da je povećanje propusne moći prevodnice istovremeno i uslov za realizaciju zajedničke inicijative dve zemlje da se reka Tisa uključi u sistem Evropskih koridora, odnosno TEN-T mrežu.

strana 1 od 241 idi na stranu