Brza pruga biće gotova za 3 godine: Bez barijera od Beograda do Budimpešte

Predstavnici vlada Srbije i Mađarske danas su razgovarali o strateškom projektu brze železnice koja povezuje prestonice ove dve države.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2019.

11:46

Brza pruga biće gotova za 3 godine: Bez barijera od Beograda do Budimpešte
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske koja se održava u Subotici, sa mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovičem o rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, saopšteno je iz njenog kabineta.

Najavljeno je da će Srbija uskoro potpisati finansijski ugovor za poslednju deonicu Novi Sad-Subotica, a Mađarska ugovor za izvođenje radova.

Mihajlović je kazala da očekuje da kompletna brza pruga na teritoriji Srbije bude završena u naredne tri, tri i po godine.

Na sastanku se govorilo i o uklanjanju nefizičkih barijera između Srbije i Mađarske, a kroz proširenje graničnog prelaza Horgoš i efikasnije procedure na drumskom i železničkom graničnom prelazu između dve zemlje.

"Mađarska je članica EU i mora da ispuni određene standarde, ali mi moramo da učinimo sve da pojednostavimo procedure. Jedna od tačaka koja će se nalaziti i u sporazumu dve vlade, a koji će potpisati premijerka Srbije, je upravo uklanjanje nefizičkih barijera, jer je to važno zbog konkurentnosti Srbije i regiona", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je na sastanku razgovarano i o realizaciji memoranduma koji će biti potpisani na zajedničkoj sednici vlada, o nadogradnji pruge između Subotice i Segedina, kao i o unapređenju rada brodske prevodnice na Tisi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: