Brza pruga biće gotova za 3 godine: Bez barijera od Beograda do Budimpešte

Subotica -- Predstavnici vlada Srbije i Mađarske danas su razgovarali o strateškom projektu brze železnice koja povezuje prestonice ove dve države.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske koja se održava u Subotici, sa mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovičem o rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, saopšteno je iz njenog kabineta.

Najavljeno je da će Srbija uskoro potpisati finansijski ugovor za poslednju deonicu Novi Sad-Subotica, a Mađarska ugovor za izvođenje radova.

Mihajlović je kazala da očekuje da kompletna brza pruga na teritoriji Srbije bude završena u naredne tri, tri i po godine.

Na sastanku se govorilo i o uklanjanju nefizičkih barijera između Srbije i Mađarske, a kroz proširenje graničnog prelaza Horgoš i efikasnije procedure na drumskom i železničkom graničnom prelazu između dve zemlje.

"Mađarska je članica EU i mora da ispuni određene standarde, ali mi moramo da učinimo sve da pojednostavimo procedure. Jedna od tačaka koja će se nalaziti i u sporazumu dve vlade, a koji će potpisati premijerka Srbije, je upravo uklanjanje nefizičkih barijera, jer je to važno zbog konkurentnosti Srbije i regiona", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je na sastanku razgovarano i o realizaciji memoranduma koji će biti potpisani na zajedničkoj sednici vlada, o nadogradnji pruge između Subotice i Segedina, kao i o unapređenju rada brodske prevodnice na Tisi.

strana 1 od 241 idi na stranu