"Zašto mi građani da otplaćujemo tuđe dugove?" VIDEO

Članovi Udruženja CHF napustili su pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije i banaka.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 15.04.2019.

10:20

Foto: Prva TV

Udruženje "Efektiva" za danas je najavilo protest na kojem će zatražiti odlaganje donošenja Leks specijalisa.

Prema najavi Siniše Malog, ministra finansija, Vlada Srbije bi danas trebalo da usvoji zakon kojim se rešava problem građana zaduženih u švajcarcima.

Zašto za dužnike nije prihvatljiv predlog da im se otpiše do 40 odsto glavnice, za Prvu TV pričaju Radojka Nikolić, glavna urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar" i Aleksandar Milošević, urednika ekonomije u "Danasu".

"Prema informacijama koje imam, otpisivanje je 38 odsto. Od toga 17 odsto bi otpisala država, a 21 odsto banke. Ukupan dug je oko 500 miliona evra, a prema tome otpis je približno 200 miliona evra. Država će pokriti nešto manje od 100 miliona. A ostalo banke, koje su to prihvatile", kaže Nikolić.

Prvo treba da se oglasi Vlada, a onda Skupština. Prema njenim rečima, udruženja taktiziraju. Naime, Nikolićeva naglašava da je reč o individualnim poslovnim potezima i da svako treba da odgovara za svoje ugovore.

"Zašto mi građani moramo da otplaćujemo tuđe dugove? Oni su uzeli kredite u trenutku kada je švajcarski franak bio na nerealno niskom nivou. To je bio njihov rizik", objašnjava Nikolić.

Milošević objašnjava da država u ovom slučaju želi da pomogne i bankama, zbog toga što je Kasacioni sud doneo je mišljenje po kome je valutna klauzula o francima nezakonita, ako banke nisu imale izvore u francima i ako svoje klijente nisu obavestili o rizicima zaduživanja u švajcarskoj valuti.

"Vrhovni sud je stao na osnovu, da su banke morale da obaveste klijente o svim rizicima uzimanja kredita u francima. Zbog toga bi svi dužnici mogli da dobijaju banke u sudovima", priča Milošević.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: