Od stečaja do lidera regiona - za dve godine u fabriku uloženo 6 mil. €

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u Petrovcu na Mlavi fabriku "Eko step pelet".

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.04.2019.

14:40

Od stečaja do lidera regiona - za dve godine u fabriku uloženo 6 mil. €
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Ispred farbike, predsednika je dočekalo lokalno rukovodstvo, brojni građani sa srpskim trobojkama, kao i najmlađa grupa pretrovačkog ansambla i sportisti - fudbaleri, rukometaši, odbojkaši, šahisti, Sportskog saveza Petrovca na Mlavi, koji, inače, danas nizom aktivnosti obeležava Međunarodni dan sporta.

Direktorka Svetlana Božinović rekla je da je fabrika kupljena iz stečaja 2017. godine i da je do sada u nju uloženo skoro šest miliona evra.

Božinović je dodala da je sve što je uloženo domaći kapital, bez zaduženja i subvencija.

U Fabrici koja je prošle godine proglašena za lidera reiona, proizvodi se pelet za grejanje od bukve, za čiju nabavku kompanija ima desetogodišnji ugovor sa "Srbijašumama".

Oko 40 odsto proizvodnje peleta, koji je u pakovanjima od 15 kilograma i onim "džambo" od 1.030 kilograma, izvozi se u BiH, Sloveniju, Italiju, Grčku, Bugarsku. Deo domaće proizvodnje odlazi i u južnu srpsku pokrajinu - na KiM.

Farbika podržava razvoj lokalne zajednice, pomaže obrazovanje mladih, sport, verske događaje i druge kulturne manifestacije, a pridužila se i projektu državne za podizanje nataliteta.

Prema rečima direktorke, planirano je proširenje proizvodnje, kao i kupovina kamiona za prevoz drveta, za čije vozače kompanija u kurugu farbike organizuje i smeštaj.

Od fabrike, čiji se kompleks prositre na 9,5 hektara, korist imaju i susedne opštine Žagubica, Malo Crniće, Žabare i Boljevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: