Vučić: Ovo je deo rešenja koje su dužnici u CHF tražili

Odluka Vrhovnog suda o kreditima u švajcarskim francima je deo rešenja koje su dužnici tražili, rekao je za Prvu TV predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.04.2019.

14:08

Vučić: Ovo je deo rešenja koje su dužnici u CHF tražili
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

On je izrazio je zadovoljstvo odlukom Kasacionog suda, mada ona, kako podseća, nije obavezujuća, ali je dobra osnova za nastavak razgovora.

"Dakle, odluka predviđa da se izvršenja obustavljaju za one koji su u postupku naplate, dok će za sve ostale da se vidi šta će biti dalje. Bilo bi dobro da se izjednači sudska praksa. Ovo je dobra prilika da razgovore nastavimo i tražimo rešenje", rekao je on.

"Građani koji su uzeli te kredite su naivni i dobri, pošteni građani ove zemlje, bili su na neki način prevareni jer im je rečeno da im je u tom trenutku to najbolje", rekao je Vučić i dodao da je odluka države da pomogne zaduženima u CHF bila veoma teška.

On je, na pitanje da li se plaši da bi i oni koji imaju kredite u evrima, kada se nešto desi sa kamatama, mogli doći i tražiti pomoć, jer je pomoć pružena onima koji su imali kredite u "švajcarcima“, odgovorio da je to moguće, ali je ukazao da to pitanje niko nije postavljao do trenutka kada smo doneli odluku o pomoći.

"Ali spremni smo da sve prihvatimo, banke nisu imale pravo da podignu tada toliko kamate. Iako neobavezujući, stav suda sada je dobar pravac", rekao je on.
Vučić je dodao da će država pokušati da pomogne finansijski i bankama, kako bi se rešilo pitanje zaduženih u švajcarskim francima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: