Plaćanje paušalno: Evo koliki će biti porez za "stan na dan"

Novi Sad -- U Srbiju svake godine dolazi sve više turista, od kojih mnogi ne žele da odsednu u hotelima.

Izvor: Dnevnik, D. Mlađenović
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zbog toga sve veća ponuda stanova, soba, kuća, apartmana, koji se mogu iznajmiti i na samo jedan dan.

Kako piše "Dnenvik"

, oni koji se bave tim poslom, od 1. jula će plaćati paušalni porez, a u toku je izrada pravilnika koji će precizno utvrditi kako će se on izračunavati. Iako se još ne zna koliki će on biti, poznavaoci ističu da bi se za trokrevetni apartman visokog kvaliteta u, recimo, Novom Sadu, ta obaveza godišnje mogla kretati između 150 i 200 evra.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslava Kneževića, visina paušalnog poreza zavisiće od kategorije turističkog mesta.

"Paušalni porez neće biti veliko opterećenje za one koji se bave tim poslom jer ne zavisi od broja gostiju pa će, praktično, kroz dva ili tri izdavanja jednog kreveta moći da se plati godišnji porez. To je sigurno stimulativno za izdavaoce i zato i očekujemo da će ta mera imati pozitivne efekte, a oni koji se bave tim poslom moći će nesmetano da rade i uredno prijavljuju goste", rekao je Knežević i dodaje da su izdavaoci u domaćoj radinosti i do sada, na osnovu važećih zakona, plaćali porez, ali je uočeno da ima dosta onih koji posluju u sivoj zoni, što negativno utiče na rad onih rade legalno.

Fizička lica koja se bave pružanjem usluga smeštaja u domaćoj radinosti moći će sami da prijavljuju goste, odnosno više im nije potreban posrednik, čime se štedi i novac i vreme, što je posebno važno za razvoj seoskog turizma.

Prema njegovim rečima, paušalni porez obračunavaće se na osnovu nekoliko parametara - pet odsto prosečne bruto zarade ostvarene u godini koja prethodi godini u kojoj se porez obračunava, pomnožen brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta.

Trenutno u Srbiji ima četiri kategorije i 14 kategorisanih turističkih mesta, a koeficijent za prvu kategoriju biće najviši. Visina koeficijenta biće precizrana i regulisana pravilnikom, a kako kaže Knežević, predlog je da za turističko mesto prve kategorije bude jedan, druge - 0,8, treće - 0,7, a koeficijent turističkog mesta četvrte kategorije 0,5. Za turistička mesta koja nisu kategorisana predložen je koeficijent 0,4.

"To znači da, ako recimo pet odsto prosečne bruto zarade bude između 3.800 i 4.000 dinara, taj iznos treba pomnožiti brojem kreveta, a potom i odgovarajućim koeficijentom - u turističkim mestima prve kategorije s jedan, a u nekategorisanim turističkim mestima koeficijent će biti manji od pola, pa je jasno da će paušalni porez u mestima koja nisu kategorisana ili su u trećoj ili četvrtoj kategoriji, biti veoma povoljan za izdavaoce", istakao je Knežević.

U Novom Sadu je sve više onih koji izdaju stan na dan, sobe, kuće, a cena te usluge zavisi od mesta gde je stan, broja gostiju, kvaliteta smeštaja. Cene se kreću od oko pet evra po krevetu, za najskromniji smeštaj, pa naviše. Tako se, recimo, stan s pet ležajeva u centru grada može iznajmiti i za 35 evra dnevno, ali i oko 100 evra. U ponudi su i stanovi za dve osobe, za šta dnevno treba od oko 40 evra pa i iznad 80, a ima i ponuda koje prelaze 200 evra - za dnevni najam kuće u kojoj se, osim smeštaja, nudi i domaća hrana.

strana 1 od 258 idi na stranu