Šta za Srbiju znači Balkanski tok? Gas iz Rusije i iz još dve države VIDEO

Hoće li gasna balkanska ideja zadovoljiti interese istoka i zapada?

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2019.

11:32

Šta za Srbiju znači Balkanski tok? Gas iz Rusije i iz još dve države VIDEO
Foto: Thinkstock

Sastanak u Bukureštu između srpskog predsednika, rumunskog, bugarskog i grčkog premijera, doneo je dogovor i novi pojam - Balkanski tok!

Šta on donosi, na koji način bi mogao da uspe na ruti neuspelog "Južnog toka" i hoće li takva ideja namiriti američke i ruske zahteve, istražuje Prva TV.

Ideja Balkanskog toka je potekla od bugarskog premijera Bojka Borisova koji je tako objedinio zajedničke potrebe balkanskih zemalja uz izbegavanje pojmova koji bi da tako kažemo zaparili uši najvećim gasnim silama na svetu.

Koliko bi u slučaju realizacije takve ideje, Srbija imala benefita, za Prvu Tv priča Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

"Zemlje koje su se u Bukureštu dogovarale oko Balkanskog toka su deficitarne sa gasom. Oni taj problem moraju da reše. Ruski gas bi zadovoljio njihove potrebe, jer ga ima u dovoljnim količinima. Sa strane gledano, SAD pokušavaju da miniraju sve projekte, kao što su minirali Južni tok. Oni ne žele devizne prilive u budžet Ruske federacije"objašnjava Vuletić.

Prema njegovim rečima, predstavnici ovih zemalja se lepo sarađuju. Pokušavaju da nađu kompromis između velikih sila. A gas iz Rusije žele da objedine sa još nekim projektima. Konkretno, da se povežu sa novim gasovodom iz Izraela i onim iz Rumunije.

Balkanske zemlje bi tako zadovoljile svoje potrebe. Oko 80 odsto gasa bi dobijale iz Rusije, a ostalo iz ova druga dva izvora.

Da li ovakva opcija isplativija za Srbiju, Vuletić kaže, da bi za našu zemlju to bilo presudno za energetsku stabilnost.

"Ruski gas je veoma povoljan za Srbiju, jer imamo veoma odlične ugovore sa Rusijom", objašnjava naš sagovornik. .

Vuletić dodaje da je Srbija malo potrošač. Godišnje joj treba tek 2,5 milijarde kubika, dok cela Evropa troši oko 550 milijardi.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: