Značajno jeftinije: Građani Srbije sve češće kupuju preko interneta

Beograd -- Promet u e-trgovini u Srbiji iznosio je prošle godine godine 319 miliona dolara, a očekuje se da će u ovoj doći do cifre od 354 milona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ukupan promet e-trgovine u svetu iznosi 1,8 biliona dolara, a u 2019. se pređviđa da će biti nešto više od dva biliona dolara.

Najveće učešće u ovoj trgovini imaju Kina i Amerika, zatim Velika Britanija, Japan i Nemačka, a najveći svetski igrači na ovom polju su kompanije Amazon, ebay i Alibaba.

"Internet je proslavio 30 godina postojanja, tokom koji je svetska digitalna mreža napravila revoluciju u poslovanju, komunikaciji i trgovini. Kad je u pitanju etrgovina kod nas, u tom segmentu kaskamo za Evropom, u grupi smo sa Bugarskom, Crnom Gorom, Kiprom", keže je Sanja Mrdović iz Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije, učesnica radionice "Da posao klikne".

U poslednje vreme, kaže, popravlja se situacija, ali i dalje postoje ključne prepreke kao što su nepoverenje korisnika, cena dostave, plaćanje carine ili PDV-a za robu iz inostranstva, vreme isporuke...

Podaci kažu da 49 odsto korisnika interneta u Srbiji nikada nije kupovalo onlajn.

Takođe, brojke kažu da 82 odsto preduzeća ima svoj veb sajt, 23 procenata je primilo porudžbine preko interneta, a 40 odsto preduzeća je naručivalo putem interneta.

Korisnici e-trgovine, njih 89 odsto radi taj proces preko računara, a samo četiri odsto putem mobilnog telefona.

Srbija

Dinar stabilan prema evru

Beograd -- Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost i zvanični srednji kurs biće 117,9759 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Srbija nedelja 31.03. 08:44 Komentara: 3
strana 1 od 258 idi na stranu