Odlaže se primena novih propisa: Probne dozvole do septembra po starom

Primena novih propisa Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije odlaže se do 2. septembra.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2019.

08:19

Odlaže se primena novih propisa: Probne dozvole do septembra po starom
Foto: Thinkstock

Izmene se odnose na nove vozače i izdavanje probnih vozačkih dozvola po strožem režimu.

Zakonodavac je, kako se navodi, uočio da bi veliki broj obrazaca za "stare" probne vozačke dozvole ostao neiskorišćen, pa bi, ako bi propisi stupili na snagu 3. aprila, kao što je prvobitno predvidjeno, taj škart nepotrebno išao na teret budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zato će do 2. septembra svi koji polože za upravljanje putničkim automobnilom, dobijati probne vozačke dozvole po propisima koji su važili do sada.

To, praktično znči da će se probna vozačka dozvola izdavati osobama sa 17 godina, onima sa 18 ili više godina koji prvi put polazžu za ovu kategoriju motornih vozila na period na godinu dana, uz nekoliko bitnih ograničenja.

Vozači sa probnom dozvolom ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi. Zabranjeno je upravljanje vozilom od 23 do 5 časova ujutru. Maksimalna dozvoljena brzina kretanja je 90 kilometara na čas.

Maloletni novopečeni vozači smeju da voze samo uz prisustvo starije osobe koja ima B kategoriju.

Po izmenama koje će važiti od 2. eptembra, osobe koje polože vozački ispit sa 17 godina, probnu vozačku moraće da koriste čak četiri godine. Oni stariji sa 19, moraće da koriste do 21 godine.

Uvedeno je i ograničenje snage motora automobila, pa početnici ne mogu da voze kola koja imaju motor jači od 80 kilovata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: