Proizvodnja organske hrane ima perspektivu, ali nema radnika VIDEO

Organska proizvodnja ima odličnu perspektivu u mnogim zemljama Evropske unije.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 25.03.2019.

18:58

Proizvodnja organske hrane ima perspektivu, ali nema radnika VIDEO
Foto: Prva TV

Međutim, kod nas je drugačija slika. Zbog velikih troškova i, pre svega, nedostatka radne snage ovakav način poljoprivredne proizvodnje u Srbiji gubi korak za konvencionalnom, pa sve više proizvođača odustaje od proizvodnje organskih kultura.

Vladimir Vozar pre dvadesetak godina odlučio je da nastavi porodičnu tradiciju i proizvodnju organske hrane. Danas na svom gazdinstvu gaji nekoiliko povrtarskih kultura, ali situacija nije laka. Troškovi rastu, a zarada je sve manja

"Jako je teško. Rade žene od 70 godina, ja ne mogu da se oslonim. Mogu biti bolesne, mogu se povrediti, meni trebaju mladi ljudi, a nema mladih ljudi", za Prvu TV priča Vladimir Vozar.

Prema njegovim rečima, kada budemo cenili sopstveni proizvod, živećemo bolje.

Kada se podvuče crta, određene zarade ima, ali daleko ispod one koja odgovara uloženom trudu.

"Verujte, nemam ja tu neke zarade, dok ja platim radnike, gorivo, kad sve to sračunate, vi samo skromno živite", objašnjava sagovornik Prve TV.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: