Četiri milijarde dinara za puteve Borskog okruga

U rekonstrukciju puteva Borskog okruga, zajedno sa održavanjem, u 2019. godini biće uložene četiri milijarde dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

15:39

Četiri milijarde dinara za puteve Borskog okruga
Foto: Thinkstock

U železnice u Borskom i Zaječarskom okrugu ove i sledeće godine biće uloženo oko pet milijardi dinara, izjavila je danas ministarska građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je, zajedno sa ministrom sporta i omladine Vanjom Udovičićem, obišla sportsku halu koja se rekonstruiše u Majdanpeku, nakon čega su imali sastanke sa načelnikom Borskog okruga Vladimirom Stankovićem i predsednikom opštine Majdanpek Draganom Popovićem.

Kako je rekla, u poslednje četiri godine uloženo je 2,5 miliona dinara u održavanje puteva u Borskom okrugu, koji se sada rekonstruišu.

Mihajlovićeva je navela da je državni budžet sada stabilan i da postoji mogućnost da se ulaže u jedinice lokalne samouprave koje su, smatra Mihajlovićeva, baza za sprovođenje zakona, kao i da se poboljšanjem infrastrukture omogući da ljudi ostaju da žive u manjim mestima i gradovima po Srbiji.

Ministarka je istakla da je današnja poseta Majdanpeku od velikog značaja i dodala da je neophodno, uz unapređenje privrede, misliti i o infrastrukturi više nego u prethodnom periodu.

Najavila je da će put od Kučeva do Majdanpeka ove godine biti urađen u deonici od 10 kilometara, dok će ostatak biti urađen sledeće godine.

Kaže da su na današnjem sastanku razgovarali o brzoj saobraćajnici od auto-puta do Požarevca, pa do Golupca i Donjeg Milanovca, kao i o drugim potencijalima u Borskom okrugu.

''Današnja poseta pokazuje da nema malog i velikog grada za Vladu Srbije, već da ima samo gradova i mesta gde moramo da dođemo i vidimo šta treba da uradimo. Biće puno projekata, most u Milutinovcu biće završen do avgusta, a dogovarali smo se i o rekonstrukciji puteva'', rekla je Mihajlović.

Komentarišući posetu sportskoj hali u Majdanpeku istakla je da je zadovoljna što će nakon završene rekonstrukcije taj objekat biti četiri puta energetski efikasniji, što znači da će imati četiri puta manje račune za struju, odnosno, za grejanje.

Upitana šta će biti sa aerodorom u Boru, Mihajlovićeva je kazala da se nada da će do leta imati sve informacije, kao i strateški dokumet kineskog partnera, te da će se tada odlučiti da li će aerodrom biti izmešten i šta će se sa njim dešavati.

''Odlučićemo o tome kada aerodrom u Boru bude deo preduzeća ''Aerodromi Srbije''. Mi ćemo ulagati u taj aerodrom, jer postoje veliki potencijali'', rekla je ministarka i dodala da je to povezano sa velikom investicijom Ziđin.

Ministar Udovičić je istakao da se u prethodnom periodu dosta ulagalo u razvoj sportske infrastrukture u Borskom okrugu, kao i u jačanje sportskog turizma i turizma generalno.

Kako je naveo, to je rađeno i kroz 210 miliona dinara koji su uloženi u Omladinski sportski kamp Karataš, ali i kroz 30 miliona dinara koji su uloženi u rekonstrukciju hale u Majdanpeku, koju su danas obišli.

''Želimo da pošaljemo jasnu poruku da je istočna Srbija za nas važna, da želimo strane turiste u ovom delu zemlje, da jačamo sportske i omladinske organizacije'', kazao je Udovičić.

Naveo je da će nakon rekonstrukcije hale troškovi održavanja biti četiri puta manji, kao i da će u takvoj hali moći da se organizuju balkanska prvenstva, nacionalni i međunarodni turniri, čime će biti privučen veći broj turista u Majdanpek.

Kazao je i da je potrebno podstaći omladinski sektor, ne samo u Borskom okrugu već u celoj Srbiji, da pomognu u razvijanju opština jer, kako kaže, mladi moraju da budu impuls za sve građane.

''Borski okrug je od krucijalne važnosti za sport i shodno tome želimo da ulažemo i u sportsku infrastrukturu, pa tako i u strelište u Boru''', rekao je Udovičić i dodao da očekuje da će sledeće godine strelište u Boru biti završeno i moderno.

Predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović izrazio je zadovoljstvo današnjim sastancima i naveo da je siguran da će ono što je danas dogovoreno biti i ispunjeno.

Dodao je da se očekuje da će radovi na sportskoj hali očekuju 4.maja.

''Dokaz građanima Majdanpeka da ova Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispunjavaju svoja obećnja jeste i rekonstrukcija sportske hale, ali i današnja poseta'', rekao je Popović.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković istakao je da je bitno da se povežu ministarstva i lokalne samopurave i da saradnja bude na visokom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: