Van snage Zakon o platama u javnom sektoru

Beograd -- Oko 200.000 zaposlenih u javnim-komunalnim preduzećima i javnom sektoru imaće povoljnije osnovice za obračun plata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Socijalno-ekonomski savet (SES) dao je pozitivno mišljenje za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređenju osnovica za obračun i isplatu plata i drugih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Kako su saopštili članovi SES-a na konferenciji za novinare, današnjoj sednici prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali, koji je takođe prihvatio inicijativu SES-a, a ta mera će početi da se primenjuje od 1. januara 2020. godine.

Na konferenciji je rečeno da se taj zakon odnosi na 67.000 zaposlenih u javno-komunalnim preduzećima i na oko 130.000 u javnom sektoru, to jest na ukupno oko 200.000 zaposlenih.

Članovi SES-a danas su doneli odluku da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđević ubuduće predsedava tom telu.

Do sada je predsednik SES-a bio predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

SES je dogovorio i dalji plan rada u narednom periodu.

Sednici SES-a prisustvovali su i potpredsednik Ekonomskog i socijalnog saveta Grčke Georgios Karanikas i predsedavajući Ekonomsko-socijalnom savetu Republike Srpske Dragutin Škrebić, kao i predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

Nakon konferencije za novinare članovi SES-a Srbije održaće i posebnu sednicu sa gostima iz Grčke i Republike Srpske, a predviđeno je da razgovaraju o kolektivnom pregovaranju, rešavanju problema migracija i strategiji društveno-ekonomskog razvoja.

strana 1 od 258 idi na stranu