Crnogorci uložili u Srbiju 2 mil €

Građani Crne Gore su prošle godine najviše investirali u Kipar 43,8 miliona evra, dok su u Srbiju uložili 12,2 miliona evra, saopšteno je iz Centralne banke.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.03.2019.

09:13

Crnogorci uložili u Srbiju 2 mil €
(Foto: Thinkstock)

Kako piše Pobjeda, iz Crne Gore se 2018. godine kroz investicije odlilo čak 515 miliona evra, od čega su ulaganja rezidenata u inostranstvo bila 110,4 miliona.

Pored Kipra omiljene destinacije su Slovenija, Holandija i Srbija.

“Rezidenti Crne Gore su najviše investirali u Kipar 48,3 miliona evra, Sloveniju 15,1 milion, Holandiju 13,3 miliona i u Srbiju 12,2 miliona evra”, kazali su iz CBCG.

U strukturi odliva, najveći deo se odnosi na interkompanijski dug 65,7 miliona evra, investicije u banke i preduzeća 28,1 milion evra i ulaganja u nekretnine 16,6 miliona evra, navode iz CBCG.

Podaci Centralne banke pokazuju da su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 405,1 milion.

Pobjeda podseća da je, prema preliminarnim podacima, u 2018. neto priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru iznosio 327,6 miliona evra, što je 32,4 odsto manje u poređenju sa prethodnom godinom.

“Ovakvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja jedne velike kompanije u poređenju sa 2017. godinom”, objasnili su iz CBCG i dodali da su i pored toga zadovoljni prilivom stranih investicija jer su iznosile “visokih 7,1 odsto BDP-a".

Nisu naveli koja velika kompanija je povukla vlasnički udeo jer ih u tome, kažu, sprečava zakon.

U tekstu se podseća da je crnogorska vlada platila italijanskoj kompaniji A2A polovinom maja prošle godine 69 miliona evra za povlačenje iz EPCG, a u septembru je EPCG od Italijana otkupila 13 miliona akcija za 51,6 miliona evra.

Kada je reč pojedinačno o državama iz kojih su lani realizovana najveća ulaganja u Crnu Goru, na prvom mestu je Azerbejdžan, ali iz CBCG nIsu naveli cifru jer se radi samo o jednoj kompaniji pa bi otkrivanje detalja zadiralo u poslovnu tajnu.

“Na drugom mestu po neto prilivu investicija je Mađarska sa 57,8 miliona evra, na trećem Ruska Federacija sa 52,5 miliona, slede Turska sa 51,1 milion, Velika Britanija sa 39,6 miliona evra…”, kazali su iz Centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: