Masovno uništavaju lokatore, prete kazne od 1,5 mil RSD

Uvođenjem lokatora carinici imaju mogućnost da svakog momenta prate kretanje kamiona kroz Srbiju, uoče neobična zaustavljanja.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 25.03.2019.

08:04

Masovno uništavaju lokatore, prete kazne od 1,5 mil RSD
(Foto: Thinkstock)

Ključno - moći će da vide da li iko pokušava da nešto doda tovaru.

Za više od mesec dana primene uništeno je čak stotinu ovih uređaja. U Upravi carina upozoravaju da su za lokatore, kao i za carinske plombe, odgovorni prevoznici. Vozači još nisu kažnjavani, ali će uskoro, ukoliko na granični prelaz stignu bez ili sa oštećenim uređajem - protiv njih biti podnošene prekršajne prijave. Transportnoj firmi tada preti kazna od 50.000 do 1,5 miliona dinara.

Vlada je Uredbom iz februara 2017. godine predvidela uvođenje lokatora na svim kamionima koji prolaze kroz Srbiju. Primena je počela fazno i 20. marta su lokatori uvedeni u sve carinske ispostave. Nabavka softvera i 15.000 urađeja budžet Srbije je koštala 729,3 miliona dinara, pišu Večernje novosti. Lokator preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora - objašnjava Sonja Lazarević, pomoćnik direktora Uprave carina.

Zadatak Uprave carine je da obezbedi fiskalne prihode. Očekujemo da će primena lokatora znatno uticati na smanjenje sive ekonomije i sprečavanje krijumčarenja. Pratićemo efekte. Posle tri meseca ćemo analizirati uticaj lokatora. Privreda se žali na zadržavanje na granici, ali toga je bilo i pre nego što su lokatori uvedeni. Zadržavanje direktno zavisi od dinamike rada pograničnih organa naših suseda. Prošlog vikenda je, na primer, bila na snazi zabrana tranzita kroz Mađarsku, što je za vozače kamiona značilo dva dodatna dana čekanja za prelazak granice.

Ukoliko vozač posle pauze primeti da je oštećena omča lokatora ili carinska plomba, carinici savetuju da obavesti policiju ili se javi najbližoj carinskoj ispostavi. Praksa pokazuje da u kamione često pokušavaju da uđu migranti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: