Čadež: Prva petoletka - od gubitaša do izvoza u devet zemalja VIDEO

"Prva petoletka - namenska" obeležila je 70 godina postojanja, a fabrika je od gubitaša postala kompanija koja posluje sa dobitkom i izvozi u devet zemalja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 22.03.2019.

19:00

Čadež: Prva petoletka - od gubitaša do izvoza u devet zemalja VIDEO
Foto: Prva, screenshot

Rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i dodao da su veliki potencijali proizvodnog namenskog sektora i "Prve petoletke" koja ulaže u revitalizaciju mašinskog parka i prateće infrastrukture.

"Ovo je značajan događaj ne samo za kompaniju već i privredu ovog kraja i za lokalnu zajednicu u kojoj posluje i koja je sa fabrikom delila i uspone i padove u proteklih sedam decenija", rekao je Čadež čestitajući jubilej na svečanoj akademiji. Predsedniku PKS uručena je zahvalnica povodom jubileja "Prve petoletke - namenske" u Trsteniku.

Čadež je naglasio da je "Prva petoletka - namenska" oslonac ekonomskog lokalnog razvoja opštine Trstenik i okruga, te da u namenskoj industriji sada posluje više od 60 državnih i privatnih kompanija koje zapošljavaju oko 20.000 radnika.

Te kompanije, kaže Čadež, ponovo postaju značajan deo srpske privrede i doprinose njenom izvoznom učinku, razvijaju se i sve više posluju po tržišnim principima i standardima za ovakve fabrike u svetu.

Poređenja radi, 2012. godine samo jedna fabrika odbrambene industrije Srbije imala je zadovoljavajuću uposlenost kapaciteta i uredno izmirivala obaveze prema državi i zaposlenima, saoštila je PKS.

Danas, ove kompanije imaju visok stepen uposlenosti kapaciteta, prisutne su na više od 60 tržišta u svetu na svim kontinentima, od 2012. su povećale izvoz gotovo četiri puta, otvaraju nova radna mesta, a u protekle četiri godine zaposlile su 3400 novih ljudi. Investiraju iz sopstvenih sredstava u povećanje proizvodnje i nove tehnologije, tako da su u poslednjih pet godina uložile su više od 150 miliona evra.

Doprinos oporavku i uzlaznom trendu poslovanja ove industrije i privrede u celini, dala je i „Prva petoletka - namenska".

"U aktivnostima na daljem podizanju efikasnosti, produktivnosti i konkurentnosti i jačanju tržišne pozicije kompanije ovog sektora ''Prva petoletka - namenska'', kao i firme iz celog sistema Prve Petoletke mogu kao i do sada da računaju na punu podršku Privredne komore Srbije, od zastupanja inicijativa privrednika za unapređenje privrednog ambijenta, preko intenacionalizije, pružanja usluga za jačanje proizvodnih, izvoznih i razvojih kapaciteta, do edukacije i digitalne trasformacije industrije", poručio je Čadež.

Privredna komora Srbije kompaniji "Prva petoletka - namenska" dodelila je Plaketu povodom 70 godina postojanja u znak priznanja menadžmentu i zaposlenima za postignute rezultate proteklih godina, znak zahvalnosti za aktivno učešće u radu Privredne komore Srbije, a direktorki Anđelki Atanasković za lični doprinos radu regionalnog parlamenta privrednika Rasinskog okruga čiji je predsednik.

Na svečanoj akademiji povodom 70. jubileja kompanije govorila je direktorka Prve petoletke Anđelka Atanasković, kao i pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: