Nova pravila: Turističke agencije više neće moći da varaju

Turističke agencije više neće moći da nude ili da reklamiraju aranžmane po jednoj, a da ih naplaćuju po drugoj ceni.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

15:40

Nova pravila: Turističke agencije više neće moći da varaju
Foto: efks/Depositphotos

Agencije će biti i u obavezi da ističu jedinstvenu cenu aranžmana, odnosno iznos koji podrazumeva sve prateće troškove putovanja.

Takođe i depozit za otvaranje turističkih agencija, mogućnost da se turistički inspektor pojavi anonimno kao kupac aranžmana i oduzimanje licenci za rad turističkoj agenciji kojoj se dva puta u jednoj godini zabrani rad, novine su Zakona o turizmu čije odredbe na snagu stupaju danas.

Zakonom o turizmu tako se stvara osnov da se ubuduće turističke agencije organizatori putovanja razvrstaju u kategorije, u odnosu na broj putnika i vrednost aranžmana, objasnio je ranije državni sekretar u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma Miroslav Knežević. On je dodao da će sve biti uređeno pravilnikom.

Knežević kaže da je novim zakonom dodatno uvedena mogućost za oduzimanje licence kod organizatora putovanja ako u jednoj godini dođe dva puta do zabrane rada. Takođe, turistički inspektori pri kontroli moći će da nastupe i kao anonimni kupci aranžmana.

Pored dosadašnje obaveze garancije turističkim agencijama uvodi se i depozit kao uslov za dobijanje licence, a državni sekretar kazao je za Tanjug da se ova obaveza uvodi "kako ne bi mogla tek tako da se otvori turistička agencija bez ikakvog kapitala".

"Usklađivanjem nivoa depozita i garancija imaćemo veći stepen zaštite naših putnika, jer u slučaju da dođe do većih šteta nama je cilj da napravimo balans između vrednosti prodatih aranžmana i onoga što može nadomestiti tu vrednost u slučaju da ne dođe do realizacije putovanja", objasnio je Knežević.
Foto: Thinkstock
Direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Yuta Aleksandar Seničić kaže da ubuduće agencije koje, recimo, nude putovanje u Veneciju neće moći naknadno da naplaćuju transfer do Venecije, jer su putnici, na primer, smešteni 50 kilometara dalje, nego ce u ponudi morati da istaknu šta sve ona podrazumeva, šta putnik plaća, odnosno da aramanžman bude bez skrivenih troškova.

"Jedinstvena cena tuirističkog aranžmana podrazumeva a sve troškove koje putnik treba da plati da bi započeo putovanje budu uključene u cenu, avionski prevoz, putovanja brodom i slično, a takođe i takse moraju biti uključene u kompletnu cenu", rekao je Seničić za Tanjug.

Odredbe zakona na snagu stupaju praktično od danas, ali primena je odložena za šet meseci, odnosno praktično će početi da važe na kraju letnje sezone. Kako objašnjava direktor YUTA , to je sasvim dovoljno vremena da se agencije prilagode novom zakonu budući da je prodaja aranžmana uveliko počela i cenovnici određeni. Rok od šest meseci je kaže zadovoljavajući da bi se svi prilagodili i da bi se uradili pravilnici.

Govoreći o uvođenju depozita, Aleksandar Seničić kaže da polaganje depozita, kakav je predviđen Zakonom o turizmu za agencije, ne postoji ni u jednoj delatnosti u Srbiji.

"Što se tiče depozita, još uvek ne znamo koja je polazna osnova po tom pitanju kad u pitanju visina depozita i kada su u pitanju garancije, odnosno nije jasna svrha njegovog uvođenja, ističe. Ne vidim ni da će to u nekoj meri poboljšati sigurnost putnika. Plašimo se visina depozita kao i da mogu da na negativan način da utiču na male i srednje organizatore koji možda neće moći da ispune zahteve", kaže Seničić.

Ističe i da je nerazumno da u bilo kom privatnom poslu novac stoji neaktivan na računu, kao mrtav kapital kojim se ne može raspolagati. Seničić kaže i da će kroz veliki broj pravilnika biti definisane i neke druge specifičnost imajući u vidu odnos između organizatora i subagenta, odnosno šta je potrebno da se agencije registruju kao organizatori kongresa i sličnih događaja...

"Takođe, dobro je što je zakon prepoznao i paušalno oprezivanje privatnog smeštaja kako bi oni koji posluju u sivoj zoni našli svoje mesto i registrovali se", ističe on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: