Morbidan biznis: Prodaju grobnice najbliže rodbine za 13.000 € VIDEO

Građani širom Srbije počeli su masovno da prodaju svoje porodične grobnice u kojima su već sahranjeni neki njihovi najbliži rođaci.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

18:56

Morbidan biznis: Prodaju grobnice najbliže rodbine za 13.000 € VIDEO
Foto: Prva TV

Trgovina grobnicama, sa sve posmrtnim ostacima bliske rodbine postala je veoma unosan biznis, a sudeći po oglasima, cene parcela se kreću od 13.000 do 16.000 evra. Prodavci nude da se grobnica otuđi ili ustupi.

Oglasi u kojima se grobne parcele reklamiraju kao nekretnine malo koga ostave ravnodusnim jer bi se svako zapitao kako se to neko prodaje mesto gde mu član porodice lezi mrtav?

Sudeći koliko se kratko zadrže oglasi na internetu, ocena je da ova morbidna trgovina cveta, a pojavili su se i posrednici. Kada se dogovori prodaja, ne sklapa se kupoprodajni, već ugovor o trajnom ustupanju. Prodavac obavezuje da testamentom ostavi grobno mesto kupcu i tek tada on formalno postaje vlasnik.

Po pravilniku, kosti pokojnika ne sme da se vade deset godina, a posle toga može. Ne mora da se vraši ekshumacija.

"Kazem ja sinu, daj grobnicu strica u oglase, ako moze da se uzme neki dinar. Nama to ne treba a nekom ce da zatreba, ko će ga znati" za Prvu TV priča Jugoslav, jedan od prodavaca grobnice.

Jugoslav je samo jedan od ljudi koji su pratili internet trend i nakon sto je umesto stana u nasledstvo dobio grob svog sahranjenog strica, odlucio je da ga proda i prihod prodaje podeli sa sestrom.

Razlozi su razliciti, od tih finansijske prirode, do toga da je rodbini tesko da odrzava grob pokojnika, a u oglasima se isticu prednosti grobnih lokacija kao da je u pitanju prodaja seoskih placeva. “na svega 10 minuta hoda od ulaza u Novo bežanijsko groblje”, "lokacija kakva se tesko danas nalazi" i druge....

Da zvuci bizarno- baš zvuči. Sa druge strane razlozi mogu da deluju i racionalno, ali pre nego sto se ovaj "trend" nastavi ipak treba imati na umu da je opasno da isčezne osecaj za pretke i da neceg svetog sto dugujemo onim mrtvima.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: