Cena aranžmana biće ista i na polasku i povratku

Nakon što je Skupština Srbije usvojila Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu, u tom sektoru poslovanja biće uvedeno nekoliko novina.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

12:29

Cena aranžmana biće ista i na polasku i povratku
(Foto: Thinkstock)

Među njima je i to da će turističke agencije, osim obavezne garancije putovanja, morati da polože i depozit, prilikom nuđenja aranžmana moraće da bude istaknuta jedinstvena cena aranžmana, uvodi se porez na izdavanje stana na dan, izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima...

Propisuju se i uslovi pod kojima će se registrovati agencije za receptivni turizam, odnosno one koje de bave dovođenjem stranih gostiju ili organizacijom kongresa i njima će se izdavati posebne licence za rad.

Dakle, više neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit, čime je stvoren pravni osnov da dođe do kategorizacije turističkih agencija. To znači i da će se turističke agencije razvrstavati u skladu s brojem prodatih aranžmana i u skladu s vrednostima tih aranžmana da bi se kontrolisao njihov rad. Agencije koje prodaju više aranžmana, i to onih koji su skuplji, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

Po rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA Aleksanra Seničića, za sada je dat samo okvir, a pravilnicima, koji će biti doneti, biće bliže rešena i pravila kategorisanja i uslovi za garancije.

"Sada postoji garancija, koju turistička agencija, bez obzira na veličinu, mora da položi prilikom registracije", kaže Seničić.

Novim zakonom, uz garanciju se uvodi i depozit, a za sada se još ne zna visina depozita koji će se polagati, kao ni to u koju svrhu će agencije uplaćivati taj novac. Uz to, visina depozita pokazaće da li se ide ka ukrupnjavanju onih koji posluju u tom segmentu jer, ukoliko depoziti budu visoki, mnoge male agencije neće moći da opstanu na tržištu. Smatram da to neće doprineti boljoj usluzi i većoj zaštiti putnika jer je u slučaju da agencija prestane da radi, na osnovu važećih zakona propisano kako se depozit koristi – pre svega za plaćanje obaveza prema državi i dobavljačima. Takođe, novac ne može biti jedini kriterijum za obavljanje delatnosti jer ne znači da samo oni koji budu imali para da polože visok depozit obezbeđuju kvalitetnu uslugu, prenosi Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: