Radovi na Kalemegdanu: Stepenice dotrajale, obnova neophodna VIDEO

Počeli su radovi na rekonstrukciji Velikih stepenica na Kalemegdanu. Projekat je vredan 14,5 miliona dinara, a rok za izvođenje radova je 120 dana.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 18.03.2019.

13:49

Radovi na Kalemegdanu: Stepenice dotrajale, obnova neophodna VIDEO
Foto: Prva TV

Mnogi Beograđani na društveni mrežama su burno reagovali na fotografije na kojima se vidi izlomljeno gazište.

Iz JP "Beogradska tvrđava" za Prva TV kažu da je rekonstrukcija Velikog stepeništa važan projekat da bi se zaštitio kulturno-istorijski spomenik i osigurala bezbednost posetilaca. Sve se obavlja uz stručni, konzervatorski i arheološki nadzor koji je obavezan u toku radova.

– Stepenište nije srušeno, samo su skinuta dotrajala gazišta, da bi se postavila nova i da bi ovo dobilo nekadašnji izgled. Veliko stepenište biće u potpunosti obnovljeno, prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, za Prva TV kaže Ana Rajlić iz "Beogradska tvrđave".

Prema njenim rečima, poslednja velika rekonstrukcija je bila 1987. godine. Posle 32 godine moraju da se obnove zbog bezbednosti posetilaca.

Radovi su obimni, a za njih je iz budžeta grada izdvojeno oko četrnaest i po miliona dinara. To je prva faza u kojoj će biti obnovljeno samo stepenište, dok je sređivanje prostora oko Velikog stepeništa planirano u fazi dva kada je predviđena restauracija dela Savskog šetališta od Velikih stepenica ka ravelinu „Kralj kapije”, a projekat je takođe izradio Zavod.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: