Umetnička kolonija? Lokal u centru BG košta samo 10.000 € VIDEO

Čumićevo sokače izgrađeno je 1991. godine u samom srcu Beograda, sa namerom da bude elitni i svetski tržni centar

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 18.03.2019.

13:26

Umetnička kolonija? Lokal u centru BG košta samo 10.000 € VIDEO
Foto: Prva TV

Pre 27 godina, kvadrat lokala vredeo je 10.000 nemačkih maraka. Danas čitav lokal može da se kupi za 10.000 evra. Nažalost, umesto mesta punog života, "Čumić" je postao simbol onoga kroz šta su prošli i Srbija i Beograd.

Tržni centar koji ima 146 lokala, građen je kao privremeni objekat. Istekla mu je građevinska dozvola, pa je sada dilema šta raditi sa njim.

Grad Beograd ima samo deo vlasništva nad njim, a delom privatnici. Iz gradske uprave kažu da postoje dve opcije. Jedna je da se taj tržni centar sruši i da se tu izgradi nešto drugo. Druga mogućnost je da, u saradnji sa Evropskom unijom, obezbedimo novac za njegovu rekonstrukciju i da to postane umetnička kolonija u centru grada.

Da bude mesto gde će slikari imati svoje izložbe, gde će građani moći da kupe stare ploče, gde će se okupljati umetnici koji se bave modernim dizajnom.

Na inicijativu grupe dizajnera, najstarijem tržnom centru u Beogradu "Čumićevom sokačetu", 2010. godine udahnut je novi život. Ipak, Choomich design district ubrzo je počeo da gubi bitku sa novootvorenim modernim tržnim centrima.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: