Beograđani, nove trase - trole se okreću kod "Albanije"

Tenderi za gradnju kontaktne mreže uneli zabunu kuda će se kretati trolejbusi ka terminusu u Dunavskoj ulici.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 14.03.2019.

14:54

Beograđani, nove trase - trole se okreću kod
(Foto: Thinkstock)

Da će trolejbuski saobraćaj biti preusmeren sa Studentskog trga preko Francuske na novi terminus u Dunavskoj, plan je koji gradske vlasti odavno nameravaju da sprovedu, pišu Večernje novosti.

Međutim, prema izjavama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića o tome gde će mreža proći, čini se da je gradska uprava odustala od toga da trolejbusi prolaze ovom trasom. Zabunu unosi i to što novim tenderom gradski oci planiraju projektovanje i izgradnju privremene trolejbuske okretnice kod Palate "Albanija".

Razlog za izgradnju okretnice baš na ovom mestu je zatvaranje Trga republike za saobraćaj tokom rekonstrukcije, što bi trebalo da se dogodi već u aprilu, kad počinje druga faza radova.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Direkcija za gradsko građevinsko zemljište raspisala tender za izgradnju trolejbuske kontaktne mreže za Dunavsku vredan 348,5 miliona dinara. Međutim, umesto Francuskom, kako je ranije bilo planirano, sada je odlučeno da mreža ide trasom Cvijićeva - Venizelosova - Gundulićev venac - Žorža Klemansoa - Dunavska.

"Poslednji posao u okviru javne nabavke tiče se izgradnje kontaktne mreže za privremenu trolejbusku okretnicu kod Palate "Albanija" zbog zatvaranja Trga republike za saobraćaj tokom rekonstrukcije. Izrada tehničke dokumentacije za sva četiri posla treba da bude završena u roku od pet meseci od početka projektovanja, dok je planirano da radovi traju dva meseca od pribavljanja odgovarajućih odobrenja za izvođenje i uvođenja izvođača u posao", poručio je zamenik gradonačelnika.

Prvobitno je planirana izgradnja terminusa u Dunavskoj na površini od 19.600 metara kvadratnih uz Dunavsku ulicu, prekoputa kompleksa GSP Beograd. Zatim je trebalo da usledi izgradnja mreže, a onda i izmeštanje okretnice sa Studentskog trga i pretvaranje centra u pešačku zonu. Sada je sve drugačije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: