Počinje sezona carinskih aukcija, od "najki" do Krajslera

U carinskim skladištima širom Srbije u sredu počinje sezona aukcija zaplenjene robe sa graničnih prelaza, ali i puteva u našoj zemlji, kažu u Upravi carina.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.03.2019.

11:43

Počinje sezona carinskih aukcija, od
Foto: diaojianqing/Depositphotos

Trenutno se radi i na izradi aplikacije preko koje će moći da se kupuje oduzeta roba, a plan je da aplikacija proradi u drugoj polovini ove godine.

Automobili, motori, luksuzni čamci, ali i hiljade različitih predmeta poput televizora, cigareta i garderobe nalazi se u specijalnim magacinima širom Srbije.

Na prostoru carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi čuva se, među stotinama drugih automobila, i luksuzni "Krajsler", međutim, ovaj auto se nalazi na poternici Interpola.

Neki od ovih automobila i motora godinama, pod otvorenim nebom, čekaju kupca, a prva sledeća prilika da im se pronađe vlasnik biće 5. aprila, za kada je zakazana javna licitacija na Bežanijskoj kosi.

Carinski službenik u ovoj carinarnici Božidar Đurić objašnjava kako teče postupak, od provere sumnjivog vozila i putnika, zaplene, do odluke suda da oduzeta roba ide na doboš.

"Kad se izvrši zaplena, stranka dobije potvrdu o oduzetim predmetima i roba se smešta u sabirni centar Carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi u magacin otvorenog i zatvorenog dela gde je pod nadzorom".

Obzirom da postupci pred sudovima traju godinama, i "oduzeta roba čeka" da se ceo slučaj završi i, ili vrati vlasniku ili nađe novog na javnoj licitaciji.

Konačnu odluku o sudbini robe donosi sud, koji nalaže kako će se sa njom dalje postupati, a prihodi ostvareni od prodaje carinske robe na licitacijama slivaju se u državnu kasu.

Ukoliko, na primer, švercovana garderoba, farmerice, jakne, patike, majice, kopije poznatih brendova, ne pronađu novog vlasnika, uništavaju se.

"Carinarnica Beograd je prošle godine imala sedam javnih licitacija carinske robe i četiri licitacije zaplenjenih vozila i robe", podseća Đurić.

Kaže i da je u toku postupak izrade aplikacije za e-prodaju carinske robe, a cilj izrade ove aplikacije je da se zainteresovanima omogući da licitiraju "iz fotelje", a država uveća prihode u svojoj kasi.

Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija, kažu nadležni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: