Brnabić o zahtevu sindikata: Aerodrom nije privatizovan

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da zahtevi sindikati aerodroma "Nikola Tesla" nemaju uporišta u stvarnosti iz nekoliko razloga.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 05.03.2019.

13:19

Brnabić o zahtevu sindikata: Aerodrom nije privatizovan
Foto: Thinkstock

Sindikati govore o privatizaciji aerodroma, a aerodrom nije privatizovan, ističe Brnabić.

Navodi da ne zna o kakvom učešću u dobiti govori deo sindikalaca na aerodromu, budući da to mogu da dobiju samo akcionari, te ukazuje da nema mesta ni za otpremnine, jer su svi zaposleni zadržali svoja radna mesta.

"Zaposleni su dobili povećanje plata od 11 odsto, jer nisu pod merama fiskalne konsolidacije", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je rekla i da je uvek tu da razgovara sa sindikatima.

Četiri sindikata Aerodroma "Nikola Tesla", koji je u koncesionom vlasništvu francuske kompanije "Vansi", izrazili su u ponedeljak protest jer nisu zadovoljni preliminarnom visinom iznosa dobiti za 2018. godinu, koja je namenjena zaposlenima.

Oni su ocenili, da je način na koji se rešava učešće zaposlenih u dobiti, osmišljen kao princip radi lične promocije pojedinaca i "kap koja je prelila čašu", saopštio je sindikat Sloga.

U znak protesta sindikati, među kojima su i sindikati "Zajedno", Nezavisni sindikat i ASNS, uputili su dopis predsedniku Srbije, predsednici Vlade Srbije, ministru za rad, mistarki saobraćaja, predsednici nadzornog odbora, generalnom direktoru i skupštini akcionara Aerodroma "Nikola Tesla".

U dopisu su naveli da su uvek bili pouzdan partner svoje kompanije i lojalni poslovnim izazovima i gledali na aerodrom kao na svoju drugu kuću.

Sindikati su zvaničnicima poručili i da su bili svesni da se kompanija mora privatizovati zbog mnogobrojnih faktora koji su vremenom uticali na državu.

Istaknuto je i da nisu štrajkovima opstruisali privatizaciju, ali da se sada osećaju prevareno, budući da su se nadali i pristojnom udelu od dobiti Aerodroma "Nikola Tesla".

"Apsurdno je da radnik jedne od najboljih kompanija u Srbiji, pa i regionu, prođe gore od ranika Azotare, Galenike, Telenora, Železare, pivare, cementara, uljara, šećerana, PKB-a", navodi se u dopisu i dodaje da su sve te kompanije trudile da svoje zaposlene obezbede nekom otpremninom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: