"Ovo je velika i ozbiljna bruka za CIP, institucije reagovale"

Zorana Mihajlović kaže da su nadležni dobro reagovali i uhvatili prevarante zbog neregularnosti u izgradnji jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.03.2019.

12:00

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

U toj akciji uhapšen je i zamenik generalnog direktora CIP-a Vidosav Stevanović.

Mihajlovićeva je, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera povodom tog slučaja, rekla da će ugovor i sve ostalo biti preispitano ako nadležne službe utvrde da je to potrebno, ali i da je sve to što se dogodilo bruka za Saobraćajni institut CIP.

"Ovo je velika i ozbiljna bruka za CIP i tu neke stvari moraju da se menjaju. Ali, šta god da se dešavalo odgovornost je individualna i kada je nešto dobro i kada je loše. Mnogi bi voleli da to sada tretiraju kao neko pravilo, ali ovo je incident. Imamo institucije koje su odreagovale odmah i hvala im na tome, nadam se da će tako biti i nastavljeno", navela je Mihajlovićeva.

Ranije je objavljeno da su zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina uticajem, u vezi sa izgradnjom jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti, uhapšeni zamenik generalnog direktora Instituta CIP V. S. i još četiri osobe.

Mediji su objavili da je zamenik direktora CIP-a uhapšen nakon što je pokušao da reketira privatno preduzeće tražeći 20.000 evra za učešće te firme u projektu izgradnje stanova u Vranju za bezbednosne službe.

"Važno je da institucije rade svoj posao i da imamo prevarante uhvaćene, to je najvažnije u bilo kom poslu", naglasila je Mihajlović. Napomenula je da su firme u tom postupku dobile posao na javnom pozivu, a "ne tako što im je neko dao posao"

Istakla je i da je izvođač uvek direktno odgovoran svom partneru iz ugovora i da on zatim bira podizvođača.

Mihajlovićeva je kazala da su od ove godine zbog toga uvedene male licence, pored velikih licenci za velike poslove, a sve kako bi se kontrolisali i podizvođači.

"Nijedna firma neće moći da radi, a da nema licencu Ministarstva, tzv. malu licencu, bilo da radi u visokogradnji i niskogradnji", poručila je Mihajlovićeva.

Ignjatović: Ne znam ništa o tome

Direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović izjavio je za portal Insajder da ne zna ništa o dešavanjima zbog kojih su uhapšeni njegov zamenik i dva predstavnika državnog instituta na čijem je čelu.

"Bio je moj projektant, pa sam ga uzeo za pomoćnika, a zatim postavio za zamenika. Sve drugo što se desilo niti znam, niti sam znao, niti mogu da verujem. I nemam nikakve druge informacije", rekao je Ignjatović i dodao da ga je smenio.

Insajder je podsetio da su 2. marta uhapšeni zamenik generalnog direktora Instituta CIP i još četiri osobe, zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina uticajem, odnosno da su primali mito prilikom angažovanja podizvodjačke firme u okviru projekta izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti .

Precizirano je da su uhapšena dva predstavnika CIP-a, vlasnik preduzeća Vodogradnja iz Vranja i direktor ogranka turske kompanije Tasjapi u Srbiji.

Kako je objašnjeno u saopštenju Tužilaštva, službenici CIP-a i direktor firme Tasjapi, čija imena nisu saopštena već samo inicijali, osumnjičeni su da su tražili od vlasnika preduzeća Vodogranja 20.000 evra da bi ga angažovali za podizvođača.

Milutin Ignjatović u izjavi za Inasjder je naveo da što se tiče posla CIP-a nakon hapšenja, problem ne postoji, jer greška nije napravljena u projektima.

"CIP ne odlučuje koga će neka firma da uzme za podizvodjača", kazao je Ignjatović.

Tužilaštvo je u subotu saopštilo da je glavni izvođač "grubih radova", preduzeće Tasjapi, zaključilo ugovor s preduzećem Vodogradnja kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom.

U saopštenju se navodi i da su službenici CIP-a od takođe osumnjičenog vlasnika Vodogradnje zahtevali novac kako bi uticali na druga službena lica u CIP-u da tokom nadzora na terenu, ne evidentiraju eventualne propuste u kvalitetu betona i izvedenih radova.

CIP je zadužen za nadzor, a tursko preduzeće Tasjapi glavni je izvodjač na projektu gradnje stanova, koje će po ceni ispod tržišne moći da kupe pripadnici službi bezbednosti.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je danas, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera povodom tog slučaja, kazala da je to bruka za CIP i da su nadležni dobro reagovali.

Ona je rekla da će ugovor i sve ostalo biti preispitano ako nadležne službe utvrde da je to potrebno.

"Ovo je velika i ozbiljna bruka za CIP i tu neke stvari moraju da se menjaju. Ali, šta god da se dešavalo odgovornost je individualna i kada je nešto dobro i kada je loše. Mnogi bi voleli da to sada tretiraju kao neko pravilo, ali ovo je incident", kazala je Mihajlovićeva.

Dodala je da je važno da institucije rade svoj posao i da su "prevaranti uhvaćeni".

Dodala je da su firme u tom postupku dobile posao na javnom pozivu, a "ne tako što im je neko dao posao", i da je izvođač uvek direktno odgovoran svom partneru iz ugovora i da on zatim bira podizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: