Pad srpske industrije u januaru

Industrijska proizvodnja u Srbiji pala je u januaru 2019. godine za 5,5 odsto na godišnjem nivou, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Januarska industrijska proizvodnja je u odnosu na prosek 2018. godine manja za 12,2 procenta.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u januaru, u odnosu na isti mesec 2018., imale su proizvodnja električne energije, prehrambenih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od nemetalnih minerala, prerada drveta i proizvodi od drveta, osim nameštaja.

Posmatrano po sektorima, rudarstvo je u januaru palo za 11 procenata na godišnjem nivou, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 9,5 odsto, dok je prerađivačka industrija opala za 3,6 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju je pala za 9,2 odsto u odnosu na januar prošle godine, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 7,4 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,0 procenata i energije za 5,2 posto.

Rast je jedino ostvaren u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 2,2 procenta.

Na mesečnom nivou, u januaru je prema desezoniranim podacima industrijska proizvodnja porasla za 4,8 odsto, pri čemu je prerađivačka industrija zabeležila rast od 6,3 procenta.

U odnosu na prosek 2018. godine, industrijska prozivodnja je prema desezoniranim podacima opala za 1,3 odsto, dok je prerađivačka povećana za 0,3 procenta.

strana 1 od 269 idi na stranu